SUBÜ Denizcilik MYO’nun yeni hizmet binası düzenlenen törenle hizmete alındı. Törende konuşan SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Meslek yüksekokulumuzun güçleneceğine, denizcilik anlamında Sakarya’nın söz sahibi olmasına katkı sunacağına ve şehrimizde bu sektörün gelişimine öncülük edeceğine inanıyorum” dedi.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Denizcilik Meslek Yüksekokulu’nun yeni hizmet binası düzenlenen törenle Kocaali’de hizmete alındı. Törene Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, Sanayi ve Teknoloji Eski Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, Batı Karadeniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, Kocaali Kaymakamı Dr. Emre Nebioğlu, Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı, Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar, Ferizli Belediye Başkanı İsmail Gündoğdu, MÜSİAD Sakarya Başkanı İsmail Filizfidanoğlu, STK temsilcileri, akademisyenler, Sahil Güvenlik Komutanlığı personelleri ve öğrenciler katıldı.
Dinamik öğrenme merkezi
Programın açılış konuşmasını yapan SUBÜ Denizcilik MYO Müdürü Doç. Dr. Nuri Akkaş, “Öğrencilerimizin yoğun ilgi gösterdiği okulumuzun, akademik ruhu yansıtan mimarisiyle, kendine ait yeni binasında sizlerle bir arada olmaktan mutluluk duyuyoruz. Yeni binamızın derslikleri, laboratuvarları ve 350 kişilik konferans salonu ile çağın tüm gereksinimleri dikkate alınarak hazırlanan eğitim planlarımız sayesinde öğrencilerimiz iş hayatlarında kendilerine yol gösterecek vizyonu kazanmış olacaklar. Yeni binamızın; öğrencilerimiz, bölgedeki vatandaşlarımız ve ulusal-uluslararası paydaşlarımız için dinamik bir paylaşım ve alanında sürekli öğrenme merkezi haline gelmesini hedefliyoruz” diye konuştu.
Ülkemizin MYO’lara ihtiyacı var
Meslek yüksekokulunun kurulduğu andan itibaren hep yanında olduklarını kaydeden Batı Karadeniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, “Türkiye gelişmek istiyorsa, dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmek istiyorsa, teknolojisini ve denizciliğini geliştirmek zorunda. Ülkemizin ara okul dediğimiz meslek yüksekokullarına ihtiyacı var. İskandinav ülkelerinden bizlerden büyük yolcu gemileri için personel istiyor. Okulları biz yapalım, siz öğrenci verin diyorlar. Hizmet sektöründe ileri gitmemiz lazım. Biz bundan sonra da SUBÜ Denizcilik MYO’nun yanında yer almaya devam edeceğiz. İhtiyaç duyduklarını bizden talep edebilirler.”
Kangren olmuş sorun çözüldü
Yerini özenle belirledikleri ve 2013’te temeli atılan meslek yüksekokulu binasının gecikmesinden dersler çıkardıklarını belirten Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar, “İşi, bilenlerle yapmanın kamu kaynaklarının verimli kullanılması bakımından önemli olduğunu Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık hocamız rektör olduktan sonra anladık. Kangren olmuş, çözümsüzlüğe giden bir konuyu bugün aramızda olmayan siyasilerimizin verdiği güçlü destekle ancak bir sorumlu yöneticinin cesurca yürüttüğü istişareye dayalı karar süreciyle nasıl aşılacağını rektör hocamız bize gösterdi. Bakan Yardımcımız Doç. Dr. Hasan Ali Çelik ve milletvekilimiz Çiğdem Erdoğan Atabek, rektörümüzün önünü açtılar. Eğitim yuvamızda akademik camiamıza, sektöre, şehrimize ve ülkemize katkı yapacak genç dimağlar yetişmesini temenni ediyorum.”
Fonksiyonel, estetik ve doğa dostu
Denizcilik MYO’nun 1 yıl önce TOKİ Konutları’nın olduğu bölgede yer alan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı binada ‘geçici’ olarak konuşlandığını hatırlatan SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Bugün son derece şık ve modern, konumu da oldukça güzel olan yeni binasına kavuşuyor. Kısa süre içerisinde yaptığımız dokunuşlarla binamız üniversitemizin de misyon ve vizyonunu ilk bakışta anlaşılabilir kılacak bir görünüme kavuştu. Şehrin her yerinde bulunan bir üniversite olarak aslında biz binalarımızla eğitim alanında olduğu kadar fonksiyon, estetik ve doğa dostu olma konusunda da fark ortaya koymak istiyoruz. Bunu da başarmaya başladık” ifadelerini kullandı.
Büyük aşama kat edildi
Denizcilik MYO’nun pandemi nedeniyle ilk yılında öğrencileriyle fiziki olarak buluşamadığını vurgulayan Sarıbıyık, “Bu yıl yeni öğrencilerimizle birlikte öğrenci sayımız arttı. Kocaali ilçemiz de ilk öğrencileriyle hareketlendi. Meslek yüksekokulumuz geride bıraktığı bir yılda çok büyük aşama kat etti. Kuruluşunda siz kıymetli protokolümüzün ve şehrimizdeki iş adamlarının ciddi katkıları olmuştu. İlerleme noktasında ise ulusal iş birliklerine yöneldik. Deniz Kuvvetleri Komutanımız Oramiral Adnan Özbal ve Sahil Güvenlik Komutanımız Tümamiral Ahmet Kendir ile görüştük. Öğrencilerimizin mesleki eğitimleri için İÇTAŞ Karasu Limanı, Karadeniz Ereğli Liman Başkanlığı ve Yalova Altınova Tersane Girişimcileri ile iş birliğine vardık.”
Sakarya söz sahibi olacak
MYO’nun şehre ve Kocaali’ye kök salmaya başladığının altını çizen Sarıbıyık, “Öğrencilerimiz geldi. Yeni binamız son derece şık tasarımıyla tamamlanarak bugün hizmete alınıyor. Deniz ve Mühendislik Teknolojisi Dergimiz 2. sayısını çıkarmak üzere. Ben yolculuğun ilk anından itibaren olduğu gibi bundan sonra da şehrimizin birlikteliği ve destekleriyle meslek yüksekokulumuzun güçleneceğine, denizcilik anlamında Sakarya’nın söz sahibi olmasına katkı sunacağına, şehrimizde bu sektörün gelişimine öncülük edeceğine ve Kocaali ile kuzey bölgemizin gelişimine farklı bir ivme kazandıracağına inanıyorum.”
Uzmanlaşmış çalışmalar çok önemli
Türkiye’de nüfusun büyük kısmının ekmeğini denizden çıkardığını söyleyen Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, “Açılışını yaptığımız SUBÜ Denizcilik MYO’nun şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Meslek Yüksekokulumuzun açılışında emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. 21. asırda gelişmiş olarak nitelenen tüm ülkelerin üretiminde ve ekonomik faaliyetlerinin temelinde eğitim; özellikle de uzmanlaşmış eğitim var. Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili. Nüfusumuzun büyük kısmı ekmeğini denizden çıkarıyor. Bilinçli ve uzmanlaşmış denizcilik çalışmaları bizim için çok önemli” dedi.
En potansiyelli şehir Sakarya
Türkiye’nin büyük hedefleri doğrultusunda eğitimin önemli olduğunu ifade eden Vali Çetin Oktay Kaldırım, “Bu güzel binada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Deniz ve teknoloji çağında yaşıyoruz. Dünyada rekabet, katma değeri önemsemekten geçiyor. Sanayi alanında yaşanan gelişmeler, kimin aktör olacağını belirliyor. Tasarım, Ar-Ge ve inovasyonu iyi yakalayan ülkeler, tematik çalışan ülkeler veya şehirler baş aktör olacaktır. Bu tür kurumlarda yetişecek insanların bilgiyle donatılarak dünyaya açık olması, yabancı dili çok önemlidir. Yetişmiş insan kaynağı dünyada en çok aranan şey. Piri Reis’i o noktaya getiren şey arkasındaki bilgili orduydu. Denizcilerin uygulamanın içinde yetişmesi çok önemli. Ülkemizin hedefleri büyük. Bir Anadolu medeniyetine dünyanın ihtiyacı var. Sakarya ülkenin en potansiyelli şehri. Bunu anlayıp kenetlenelim ve sağlam nesiller yetiştirelim.”