Ana içeriğe atla

6 Şubat Kahramanmaraş Depremlerinin yıl dönümü nedeniyle bir anma mesajı yayımlayan SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Bugün yapacağımız masraflar, bir afet durumunda çok daha yüksek bedellerden koruyacaktır” dedi.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, 6 Şubat Kahramanmaraş Depremlerinin yıl dönümü nedeniyle bir anma mesajı yayımladı. Sarıbıyık mesajında kayıpları rahmetle anarken, yaralılara şifalar diledi ve SUBÜ’nün depremin ardından yürüttüğü çalışmalardan ve dirençli şehirlerin oluşturulmasının öneminden bahsetti.

Kısa sürede bölgedeydik
Kaybolup giden canlar, onların hayalleri ve yürek burkan hikâyeleri, yaşadıkları yıkıntı ve yaşayamadıkları hayat nedeniyle büyük acılar yaşanılan bir yılın geride kaldığını belirten SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Bununla birlikte geride kalan kardeşlerimizin yaralarının sarılması ve şehirlerimizin doğru bir şekilde yeniden inşası için seferber olduk. Depremin hemen ardından üniversitemizin arama kurtarma ekibi deprem bölgesine intikal etti. Hamdolsun bu süreçte çok sayıda vatandaşımızın enkazdan sağ salim çıkarılmasına katkılar sunduk. Gıda kolisi, kışlık ceket ve mont dikimi, kan desteği yaptık ve Hatay’ın İskenderun ilçesinde binlerce kişiye sıcak çorba ikram ettik. Haftanın 4 günü ekmek ve unlu mamuller üreterek deprem bölgesine ulaştırdık. Sapanca Park Otelimizi depremzedelerimize tahsis ederek onları ağırladık. Deprem Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ekibimiz de bölgedeki inşaatları inceledi ve halen raporlamalarını sürdürüyorlar” diye konuştu.

Destek olmayı sürdüreceğiz
Deprem sonrası süreçte; TÜBİTAK 4007 Afet Bölgesi Bilim Her Yerde Özel Destek Çağrısı kapsamında da çalışmalar yaptıklarını kaydeden Sarıbıyık, “Adapazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yürütücülüğündeki ‘Adapazarı-Hatay Bilim Köprüsü’ isimli proje ile Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü yürütücülüğündeki ‘Her Yerde Bilim: Sakarya-Kahramanmaraş Bilim Şenliği’ isimli projenin ortağı olarak özellikle depremzede çocuklarımıza yönelik faaliyetler gerçekleştirdik. Yine bu çağrı kapsamındaki ‘Gözlüğüm Sanal Hayallerim Gerçek’ isimli projemiz ise şu anda değerlendirme aşamasında. Bundan sonraki süreçte de deprem kayıplarımızı dualarla ve derin bir üzüntüyle anmaya devam edecek, deprem yıkımını yaşayan insanlarımıza ve şehirlerimize destek olmayı sürdüreceğiz” dedi.

Deprem gerçeği
Türkiye’nin deprem gerçeği ile yaşamak zorunda olduğunu vurgulayan Sarıbıyık, “Standartlara ve yönetmeliklere uygun yapılarla riski en iyi şekilde yöneterek şehirlerimizi dirençli hale getirmemiz gerekiyor. Bugün yapacağımız masraflar, bir afet durumunda çok daha yüksek bedellerden koruyacaktır. Daha önce de söylediğim gibi; sadece deprem afeti değil, tüm afetlerde içine sığınacağımız bir evimizin olması için çalışmalıyız. Bu vesileyle depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara şifalar diliyorum. Mekânları cennet olsun”  ifadelerini kullandı.