Ana içeriğe atla

Rektör Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık,  Şehir Hafızası Platformu programına katıldı. Sakarya Valisi, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı, SATSO Başkanı ve çok sayıda katılımcının katıldığı toplantıda bir konuşma yapan Rektör Mehmet Sarıbıyık: "Sakarya’mızın şehir hafızasını ortaya koyacak ve geliştirecek bu çalışma şehrimizin kültürel mirasını ortaya çıkaracak ve nesillere aktaracak tarihi bir çalışma olacaktır" dedi.

Sakarya Şehir Hafızası’nı geleceğe taşıyacak internet platformunun tanıtım toplantısı Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Rektör Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık’ın yanı sıra Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan,  Baro Başkanı Abdurrahim Burak, SATSO Başkanı Akgün Altuğ, il müdürleri, STK temsilcileri, basın mensupları ve çok sayıda davetli katılım gösterdi.

“GEÇMİŞ VE GELECEĞE DESTEK”

Toplantıda konuşan Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Üzerinde yaşadığımız ve havasını soluduğumuz şehrimiz geçmişiyle bir değere sahiptir. Bu değerlere sahip çıkmak bu şehirde yaşayan herkesin boynunun borcudur. Şehrimizi anlamak için geçmişini ve kültürünü bilmemiz gerekir. Bu çalışma aynı zamanda şehirde oluşan işbirliğinin güzelliğini de ortaya çıkarmaktadır. Bu tür birliktelikler şehrimizin zenginliğinin ortaya çıkmasında da önemli rol oynar. İnşallah güzel Sakarya’mızın geçmişini yansıtan ve aradığımızda ulaşılabileceğimiz kaynakları olan güzel bir proje olur. Şehrimizin geçmişi ve geleceği için önemli olan bu stratejik plana katkıda bulunan ve bu projenin içinde yer alan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“ŞEHRİN GEÇMİŞİNE IŞIK TUTACAK”

Çalışmanın Sakarya’ya yeni bir enerji getireceğine inandığını söyleyerek sözlerine başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, “Bizler kültürlerimizi yok ederek değil, onlara bağlı kalarak ve sahip çıkarak büyüyen bir milletiz. Bu toplantı hafızalarımızdan ışık alarak geleceğe doğru yürümenin başlangıcı olacaktır. Şehrimiz de tarihinden güç alarak geleceğe yolculuğunu sürdüren kadim bir şehirdir. Biz hep birlikte bu şehirde yaşıyoruz. Birlikteliğimizin şehrin geçmişinin ortaya çıkarılmasında da devam ettiğini görmekten büyük mutluluk duyuyorum. Ortaya konulan çalışmanın başarıya ulaşacağına inanıyorum. Bizler de bu noktada üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Kültür Vadisi projemiz bulunuyor. Mazi ile bugünü birleştirecek ve bir bilinç oluşturacağız. Şehrimizin tarihini ve kültürünü en iyi şekilde koruyacak ve değerlendireceğiz. Şehrimizin kültürel mirasının yaşatılmasını dert eden ve bu projeye katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. İnşallah gerçekleştireceğimiz ödüllü proje yarışması ile de şehrimizin 100 yıllık proje planını geçmişimize bağlı kalarak hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

“HATIRALAR YENİDEN CANLANACAK”

Sakarya’nın şehir hafızasını ortaya koyacak ve geliştirecek önemli bir çalışmada bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, çalışmada emeği geçen herkese teşekkür etti. Rektör Sarıbıyık, “Teknolojik gelişmelerin hızına yetişemediğimiz bir dünyada yaşıyoruz. Teknolojik gelişmeler, hayatımızın her anını etkisi altına almakla kalmıyor, bizleri de değiştiriyor. Özellikle internetin etkisiyle gün geçtikçe farklılaşan insan ilişkileri hepimizin gündemindedir. Sanallaşma, bireyselleşme, günlük yaşam ve tüketim bilinci hızla yaygınlaşmaktadır. Bu kapsamda, insanların yaşadığı şehirlere ve kültürel yaşama yönelik aidiyet duygularının zayıfladığı da bir gerçektir. O nedenle kültürel birikimimizi günün koşullarını dikkate alarak korumaya ve yaşatmaya yönelik önlemler almalıyız. İşte bu nedenle şehir hafızasını günün koşullarına uygun ve teknolojik imkânların etkin kullanılmasıyla bir araya getirerek arşivlemek Sakarya’mız için, geleceğimiz için kıymetli bir girişimdir. Güncel bir örnek vermek gerekirse, Çark Caddesi, Çark deresi ve çark mesiresi olan şehrimizde, Sakarya Çarkın kendisi kaybolan bir değerimizdi. Arşivden bulunan 1904 yılına bir posta pulu üzerindeki fotoğraftan hareketle, Kent Park içerisinde bulunan Sakarya Çark şehrimize yeniden bir değer olarak kazandırıldı ve şehrin sembolleri arasında yerini aldı. Sakarya Şehir Hafızası çalışmasının Sakaryalılık bilincini geliştirecek,  bu bilinci arttıracak, aidiyet duygusunu geliştirecek, şehrin tüm kesimlerini ortak kültürel değerlerde ve hedeflerde buluşturacak bir adım olarak görüyorum. Ben inanıyorum ki, bu çalışma, Sayın Valimizin himayelerinde, Büyükşehir Belediye Başkanımızın önemli kültürel projeleriyle zenginleşecek,  şehrimizin her iki üniversitesinin ve SATSO’nun desteğiyle de şehrimizin kültürel mirasını ortaya çıkaracak ve nesillere aktaracak tarihi bir çalışma olacaktır. İnşallah bu proje hafızalarımızı tazeleyecek, şehrimizin geçmiş hatıralarını tekrar hatırlamamıza vesile olacaktır” ifadelerini kullandı.

“ŞEHRİN GELECEĞİNE KATKI SUNACAK”

SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan yaptığı açıklamada, “Yaşadığı topraklarla bütünleşen ve bu topraklara can veren bir geçmişe sahibiz. Fakat bugün geldiğimiz noktada kültürel değerlerimiz kaybolmuş, hafızamız zayıflamıştır. Bu proje ile inşallah unutmaya başladığımız geçmişimizi tekrar hatırlayacağız. Stratejik planın başarı ile tamamlanıp şehrimizin geleceğine katkılar sunmasını temenni ediyoruz. Sakarya ve vatandaşlarımız için çok önemli olan bu projeye katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Programda konuşma yapan SATSO Başkanı Akgün Altuğ ise  “Şehrin geçmişini, kültürünü geliştirmek ve korumak adına başladığımız bu projeye katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. İnşallah bu projeyi hep birlikte yürüteceğiz. Geliştirdiğimiz stratejik planın üzerinde yapacağımız sıkı bir çalışma ile projeyi başarılı bir şekilde sürdüreceğiz” dedi.