Ana içeriğe atla

Sakarya Kazakistan Öğrenci Topluluğu tarafından organize edilen “Kazakistan’ın Bağımsızlık Günü” programı SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programda konuşan SUBÜ Rektör Yardımcısı Ali Fuat Boz, “Sizlerle daha iyi işler yapmak, sizlere hizmet etmek, beraberce Türk birliğini sağlamak adına elimizden gelen her türlü gayreti vermeye söz veriyoruz” dedi.

Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly’nin de yer aldığı programa Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, SUBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fuat Boz, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Sayit Yusuf, SASKİ Genel Müdürü İlyas Demirci, akademisyenler, Türk ve Kazak öğrenciler katıldı.

“Sakarya Kültür Mozaiği”

Birlik ve beraberlik içerisinde yola revan olduklarını ifade ederek sözlerine başlayan Başkan Ekrem Yüce, “Farklı devlet olsak da tek milletiz. Dilimiz, inancımız, sevgimiz, muhabbetimiz, gönlümüz bir. Yıllarca ata vatan hasreti çektik. Artık daha çok birlik, daha çok kardeşlik, daha çok muhabbet ve samimiyet zamanıdır. Farklı kültürlerin mozaiği olan Sakarya’mız huzur ve kardeşlik coğrafyası, örnek bir şehirdir. Sakarya izzettir, berekettir. Hepimizin ortak yurdudur. Bağımsızlığın 28. yılını kutluyorum. Rabbim daim eylesin” dedi.

“Onlar Bizim İçin Misafir”

SAÜ’de Kazakistan’dan gelen 90’a yakın öğrencinin bulunduğunu aktaran SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, “Onlara misafir öğrenciler diyoruz, yabancı öğrenciler demiyoruz. Biz onları bizim bir parçamız olarak görüyoruz. Hem Kazak öğrencilerimiz hem de diğer ülkelerden misafir olarak gelen öğrencilerimiz bizim için çok değerliler. Hem şehre hem de üniversiteye olağanüstü katkıları var. Kazakistan’ın bağımsızlığının kıyamete kadar devam etmesini dileriz. Gelişmiş refah bir ülke olmasını, Türkiye gibi ülkeler ile her zaman ilişkilerinin devam etmesini dileriz. Siz gençlerimizin de Sakarya’da bulunduğunuz sürece hoşça vakit geçirmenizi dileriz” şeklinde konuştu.

“Kardeşlerimizle Buluşmaktan Memnuniyet Duyuyoruz”

Kazakistan’ın bağımsızlığının 28’inci yılını kutlayarak sözlerine başlayan SUBÜ Rektör Yardımcısı Ali Fuat Boz, “Kazakistan’ın bağımsız bir ülke olarak dünya siyasetinde daha önemli roller almasını yüce Allah’tan diliyorum. Sovyetler Birliği dağılmadan önce Kafkasların arkasında sizleri bekleyen kardeşleriniz var demişlerdi bize. Bugün onlarla buluşmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Rüyalarımız gerçekleşmiş oldu. Sizlerle daha iyi işler yapmak, sizlere hizmet etmek, beraberce Türk birliğini sağlamak adına elimizden gelen her türlü gayreti vermeye söz veriyoruz” diye konuştu.

17 bin 500 öğrenciye burs

Törende konuşan Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkan Yardımcısı Sait Yusuf, “Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluğu olarak yeni dış politika vizyonu doğrultusunda 17 bin 500 öğrenciyi burslandırıyoruz. Geçen yıl 147 bin başvuru aldık. Bunun anlamı dünyanın her yerinden Türkiye’de öğrenim görmek isteyen öğrenci olduğu anlamına geliyor. Büyük öğrenci projesinin devamı olan burs projesi 32 bin mezun verdi. Bizler bunun bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu artarak devam edecek. Katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
 

Program, konuşmaların ardından dans ve tiyatro gösterileri, müzik şöleni, Kazakistan yemeklerinin ikramı, Kazakistan ulusal eşyalarının tanıtımı gibi birçok etkinlikle devam etti.