Ana içeriğe atla

Sempozyumda konuşan SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, atık çamurlarının yeniden toprakla buluşturulmadığında zararlı hale geldiğini vurgulayarak  “Yeni kurulan Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemiz ve araştırma merkezimiz ile bu alanda her türlü katkıyı vermeye hazırız” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sakarya Valiliği,  Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Türkiye Belediyeler Birliği, su ve kanalizasyon idareleri ile sivil toplum kuruluşlarının katılımı ve desteğiyle düzenlenen “Arıtma Çamurlarının Toprakta Kullanımı Sempozyumu” SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Programa Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, SAÜ Rektörü Fatih Savaşan, AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, Gençlik ve Spor İl Müdürü Arif Özsoy, SASKİ Genel Müdürü İlyas Demirci, STK temsilcileri, kurum müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun hayırlara vesile olmasını dileyerek sözlerine başlayan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, “Rektör hocalarımızın da ifade ettiği gibi ülkemizin gelişen teknolojiden yaralanarak geleceğe yönelik emin ve sağlam adımlar attığı son derece verimli olarak ifade edebileceğimiz dönemleri hep birlikte yaşamaktayız. Teknolojinin faydalarının yanı sıra ortaya çıkardığı sorunlar da kaçınılmazdır. Bugün bu sorunlardan birisi olan arıtma çamurlarının toprakta kullanımı konusu enine boyuna konuşulacaktır. Ülkemizde atık su arıtma tesislerinin artmasına paralel olarak arıtma çamurları da hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu çamurların nihai bir şekilde bertaraf edilmesi ise hem yatırım hem de işletme masrafları bakımından ciddi sorunlar teşkil etmektedir. Bu sorunları ve çözüm yollarını, özellikle akademik düzeyde ele alınacağı bir sempozyum düzenlememin gerekli olacağını kaçınılmaz saydık” şeklinde konuştu.

“ÜNİVERSİTE OLARAK KATKI VERMEYE HAZIRIZ”

Programda bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek konuşmasına başlayan Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ)  Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Malumunuz dünya bir döngüden ibaret. Organik ve inorganik döngüsü de bunlardan bir tanesi. Döngünün bir yerinde zincirin halkasını bozduğunuz zaman, ortaya çamur, atık veya çöp gibi maddeler çıkıyor. İnsanoğlu olarak bu döngünün devamını sağlamak asli görevimiz. Toprak bu anlamda bütün canlılar için olmazsa olmazımız. Dolayısıyla bizim bu atık çamurları yeniden doğayla buluşturmadığımız zaman zararlı hale geliyor ve bizimde mutlaka bu konunun üstesinden gelmemiz gerekiyor. Üniversiteler olarak bizlerin asli görevlerinden bir tanesi nitelikli insan yetiştirmek, topluma hizmet etmek ve akademik çalışmalar yapmak. Bizde Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi olarak bu katkıları her daim vermeye hazırız. Bununla ilgili olarak bu şehirde yeni kurulmuş, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemiz ve aynı zamanda bizim oluşturduğumuz Tarım Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezimiz tamda bu alana hitap ediyor” diye konuştu.  

“BÖYLE BİR KONUNUN ÜNİVERSİTELERİN İŞ BİRLİĞİYLE ELE ALINMASI ÖNEMLİ”

Programda konuşan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan “Bildiğiniz gibi modern dünya da kentler büyüyor. Kentler büyüdükçe de atıkların şehirlerden bertaraf edilmesi ve bu atıkların yeniden dönüşümünün sağlanarak, toprakta verimliliği arttırma hususunda kullanılması gerekiyor. Burada Sakarya Büyükşehir Belediyemizin ve SASKİ Genel Müdürlüğünün böyle önemli bir konuda inisiyatif almak üzere girişim başlatması ve üniversitelerin birikiminden faydalanmak üzere başka şehirlerden değerli akademisyenleri şehre davet etmesi son derece önemli” ifadelerini kullandı.

“AMACIMIZ BU ALANDA FARKINDALIK OLUŞTURMAK”

Programda konuşan SASKİ Genel Müdürü İlyas Demirci, “Çevreye duyarlılığımız artırmak ve farkındalık oluşturmak adına ve belediyelerimizin önemli bir yükü olan atıksu arıtma çamurlarının değerlendirilmesi ve tarımda ve enerji alanında değerlendirilmesini amaçlayan bu sempozyumda sizlerle birlikteyiz. Sempozyumumuz açılış konuşmalarının ardından iki oturum şeklinde geçecek ve buradan elde edilecek olan çıktılar bir sonuç bildirgesine dönüşerek, fayda sağlayacaktır” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından katılımcılara plaket takdim edilirken, sempozyum ‘Yerel Yönetimlerde Arıtma Çamuru Yönetimi’ ve ‘Arıtma Çamurlarının Mevzuat Sınırlaması’ oturumları ile devam etti.