Ana içeriğe atla

SUBÜ, Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Olası Depreme Hazırlık ve Kentsel Dayanıklılık Çalıştayı’nın paydaşları arasında yer alıyor. Rektör Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, depreme yönelik alınabilecek önlemlere yönelik olarak SUBÜ tarafından belirlenen 4 çözüm önerisi sundu.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ), Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Olası Depreme Hazırlık ve Kentsel Dayanıklılık Çalıştayı’na katkı sağlıyor. SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Naci Çağlar ve Deprem Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DAMER) Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Osman Kırtel çalıştayın ilk toplantısında yer aldı. Toplantıda ayrıca Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, AK Parti Sakarya Milletvekili ve Meclis Depremlere Karşı Alınabilecek Önlemleri Araştırma Komisyonu Başkanı Recep Uncuoğlu, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğ, Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Alişan ve çok sayıda paydaş katılımcı yer aldı.

Riskli binalar hemen tespit edilmeli
Sakarya’nın zemin yapısı ve konumu dikkate alındığında çevresinde olabilecek bütün depremlerden olumsuz etkilenebileceğinin bilinen bir gerçek olduğunu vurgulayan SUBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Naci Çağlar, “Deprem mühendisliği açısından değerlendirildiğinde şiddetli bir depreme maruz kalan yapılarda belirli seviyelerde hasar oluşması olağan ve beklenen bir sonuç. Her ne olursa olsun herhangi bir yapının tamamen göçmesi ve can kaybına neden olmasıysa asla kabul edilemez. Dolayısıyla hem ülkemizde hem de Sakarya’da öncelikli olarak yapılması gereken çalışma tamamen göçme riski taşıyan binaların tespit edilmesi ve bir an önce gerekli iyileştirmelerin yapılmasıdır” diye konuştu.

DAMER etkin şekilde çalışıyor
Geleceğe ışık tutabilmek adına bu tarz çalışmaların yapılmasının önemine değinen SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Çalıştaydan somut sonuçlar çıkması en büyük temennilerimizden. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanımızla İzmir Depremi’ne ilişkin hazırladığımız rapora ilişkin görüşmemizde bu konunun önemi üzerinde durmuştuk. Bu nedenle çalıştayı memnuniyetle karşılıyoruz. SUBÜ olarak Deprem Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimizi kurmuştuk. Merkezimiz son dönemlerde gerçekleşen depremlere ilişkin çalışmalar yürüttü. Raporlar hazırladı. Şehrimizle deprem yaşanan bölgeler arasında karşılaştırmalar yaptı. Bir takım uygulamaların hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerekiyor. Can ve mal kayıplarını getiren yapılar. Mevcut yapı stokunun depreme dayanıklılığı önemli bir konu. Tasarımdan üretime bir kısım kısıtları da dikkate alarak yeni binaları yapmalı ve eski stoku yenileyerek depreme dayanıklı hale getirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Her türlü katkıya hazırız
1999 Marmara Depremi öncesindeki binaların tamamına yakınının Deprem Yönetmeliği’ne uyulmadan yapıldığının altını çizen Sarıbıyık, “Bu binaları ve özellikle de zemin sıvılaşması olan yerlerdekileri mercek altına almalıyız. Bunların bir başka depreme dayanımı konusu ciddi bir risk. En kısa zamanda yönetmeliğe uygun hale getirilmeliler. Bizim bu çalıştayla ilgili olarak birkaç çözüm önerimiz olacak. İnşaat işi yapanlar için sertifika zorunluluğu getirilmesi bu önerilerimizden ilki. Deprem öncesi, esnası ve sonrası için odak gruplar kurularak çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Şehrimizdeki hasarlı binaların kiraya verilmesi engellenmeli. Yatay mimari isabetli bir uygulama. Bununla birlikte kentsel dönüşümü insanlarımıza bir şekilde göstermemiz gerekiyor. Bunun için kritik bir bölgede kentsel dönüşüm çalışması yapılabilir. Nitelikli iş nitelikli insanlarla yapılır. Biz SUBÜ olarak her türlü destek ve katkıya hazırız.”