SUBÜ Denizcilik MYO bünyesinde kurulan simülasyonlarla öğrenciler, farklı limanlarda ve hava koşullarında deneyim kazanıyor. MYO Müdürü Doç. Dr. Nuri Akkaş, “Amacımız hem ülkemize hem de dünya denizcilik sektörüne efendi kaptanlar ve süvari beyler yetiştirmek.”
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Denizcilik Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulan simülasyon sistemleri, öğrencilerin sanal gerçekliklerle deneyim kazanmasını sağlıyor. Kocaali ilçesindeki meslek yüksekokulunda yerli bir firma tarafından kurulan simülasyonlarla öğrenciler, farklı limanlarda ve hava koşullarında deneyim kazanıyor. Türkiye’de de yerli imkânlarla geliştirilen simülasyonların sivil eğitim kurumları arasında ilk defa SUBÜ’de kurulmasıyla yurt dışına bağımlılığın azaltılması hedefleniyor.
Akreditasyon için şart
Deniz Ulaştırma ve İşletme, Gemi İnşaatı, Deniz ve Liman İşletmeciliği, Sivil Savunma ve İtfaiyecilik programlarının yer aldığı okulun fakülte olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyleyen Denizcilik MYO Müdürü Doç. Dr. Nuri Akkaş, “Gemi simülatörleri okulların akredite olmaları için bir şart. Bu simülasyonlar bu zaman kadar yabancı ülkelerdeki firmalar tarafından geliştirilen yazılımlar. Ülkemizde bir firma tarafından ilk kez bunun gerçekleştiriliyor olması gerçekten çok güzel” diye konuştu.
Gerçekçi bir gemi deneyimi sunuyor
Simülasyonun yerli firma tarafından geliştirilen yazılımla sivil kurumlar arasında ilk kez SUBÜ Denizcilik MYO’ya kurulduğunu aktaran Akkaş, “Bundan sonra tüm Türkiye’ye yayılmasını ümit ediyoruz. Bu simülasyonlarda farklı tipte gemiler, limanlar, boğazlar, gerçekçi verilere dayanan modelleme söz konusu. Gerçekçi hava simülasyonları ve bunlarla entegre navigasyon sistemleri, sistemin özellikleri olarak ifade edilebilir. Dolayısıyla öğrencilerimiz bu simülasyonlarla gördükleri eğitimlerde aslında tam anlamıyla gerçekçi bir gemi deneyimi yaşamış oluyorlar” şeklinde konuştu. Akkaş, okulun gemicilik ve denizcilik sektörüne nitelikli eleman yetiştirme hedefi olduğuna değinerek, “Denizcilik sektöründe efendi kaptan, süvari bey tabirleri vardır. Amacımız hem ülkemize hem de dünya denizcilik sektörüne efendi kaptanlar ve süvari beyler yetiştirmek” dedi.
STCW sertifikasyonunu tamamladık
Simülatörü kuran Türk yazılım şirketi Simsoft’un İstanbul Ofisi yöneticisi Dr. Gürkan Koldaş, “2006 yılında ODTÜ Teknopark bünyesinde kurulan bir firma olarak kamu ve özel sektörün simülasyon ihtiyaçlarına çözüm üretiyoruz. Milli Savunma Üniversitesi Deniz Harp Okulunun ihtiyaçları doğrultusunda 2017-2018 yıllarında yerli imkânlarla ilk köprüüstü simülatörünü geliştirmiştik. 2019 yılında da STCW (Deniz Güvenlik Eğitimleri ve Belgeleri) standardı kapsamında sertifikasyonumuzu tamamladık.”
Dışa bağımlılığın sona ereceğini değerlendiriyoruz
Deniz Harp Okulu’nda kullanılan simülatörlerin sivil denizcilik alanında ilk defa SUBÜ’de kurulduğunu dile getiren Koldaş, “Bu simülatör sayesinde sivil denizcilik eğitim kurumlarının simülasyon ihtiyaçlarında dışa bağımlılığın sona ereceğini değerlendiriyoruz. Ülkemize bir döviz kazancı sağlayacağını düşünüyoruz. Türkiye’de denizcilik eğitim kurumlarında simülatörlerin kullanılması zorunludur. Bu kapsamda baktığımızda her eğitim kurumumuzun simülatör ihtiyacı var. Bu, yurt dışından ciddi tedarik gerektiren bir üründü ta ki bugüne kadar. Bu projeyle beraber yurt dışına harcanan kaynakların yurt içinde kalacağı değerlendirilmekte olup, bu simülatör kapsamında sadece bilgisayar ve bağlı donanımlar yurt dışından getirilmekte. Onun haricindeki her türlü emek yerli ve millidir.”
Teorik bilgileri pratikte uyguluyoruz
Okulda aldıkları teorik bilgileri pratiğe döktüklerini söyleyen Deniz Ulaştırma ve İşletme Programı 2. sınıf öğrencisi Enes Kara, “Okulumuz bünyesinde kurulan simülasyonlar son derece kaliteli. Birebir geminin aynısı, hiçbir fark yok. Aldığımız bilgileri simülatörlerle pratikte uygulayabiliyoruz. Bu da bizim için iyi oluyor. Gemiye çıkmadan gemide çalışmış gibi olanaklar sağlıyorlar” diye konuştu. Öğrencilerden Melih Korkmaz da babasının yaklaşık 30 yıldır denizci olduğunu, baba mesleğinde daha ilerilere gelmek istediğini anlatarak; simülatörlerin çağa uygun bir sistem olduğunu ve başarılı şekilde çalıştığını kaydetti. Adem Yerlikaya ise denizciliğe sevdalı olduğunu ifade ederek, “Eğitimler çok iyi. Köprüüstü simülatörü çok daha iyi. Son teknolojiyle donatılmış, imkânları fazla. Okulumuzdan çok memnunuz” dedi.