Ana içeriğe atla

SUBÜ, SAÜ ve Türkiye Yazarlar Birliği iş birliği ile TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Sanatçı Bekir Sıddık Soysal ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın konuşmacı olarak katıldığı Edebiyat Söyleşisi düzenlendi.

Sakara Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ), Sakarya Üniversitesi (SAÜ)  ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından öğrencileri yazarlarla buluşturan ‘Edebiyat Söyleşisi’ düzenlendi. TYB 14. Şubeler Toplantısı kapsamında düzenlenen Edebiyat Söyleşisi’nin moderatörlüğünü SUBÜ Dil Eğitim Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SADEM) Müdürü Doç. Dr. Serhat Küçük üstlenirken, TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Sanatçı Bekir Sıddık Soysal ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan konuşmacı olarak yer aldı. Söyleşiye SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Söyleşi, soru-cevap bölümünün ardından konuşmacılara hediye takdimiyle sona erdi.

Kültür, sanat ve edebiyata değer katan çalışmalar
Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluş tarihi ve serüvenini anlatan TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, gönüllülük esasına dayanan bir kurum olduklarını söyledi. Birliğin yaptığı faaliyetlerden bahseden Doğan, Türk kültürünün bütünlüğünü ve devamlılığını sağlayan faaliyetler yaptıklarını belirtti. Kendi alanlarıyla ilgili doğru bildiklerini halka ulaştırmayı amaç edindiklerini ve milletin çıkarlarını gözeterek faaliyet sürdürdüklerini aktaran Doğan, birliğin felsefi düşünce anlayışı hakkında bilgi verdi. Birlik olarak herhangi bir siyasi yapının içinde olmadıklarını söyleyerek kapılarının herkese açık olduğunu belirtti. Doğan, yapılan çalışmalarından bahsederek Türkiye’nin kültürüne, sanatına ve edebiyatına değer katan çalışmalar yaptıklarının altını çizdi.

Sanat tek ve orijinal olandır
Konuşmasına sanatçı kavramını anlatarak başlayan Sanatçı Bekir Sıddık Soysal, TYB’yi sanat anlayışıyla temellendirmeye çalıştıklarını ifade etti. Sanat anlayışına vurgu yaparak bir şeye sanat denilebilmesi için onun tek ve orijinal olması gerektiğini söyledi. Soysal yazarlığını yaptığı bütün faaliyetlerini, görüntü ve takdir unsurlarını değerlendirerek kültür gayelerine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.

Farklılıklarımızla ortak paydada buluşalım
TYB’nin 2023 vizyonu için gençlere yönelik çalışmalarını artırmayı hedeflediklerini söyleyen TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TYB olarak yüz yüze eğitimleri gelecek yıl çevrimiçi yapacaklarını ve daha aktif olacaklarını söyledi. Arıcan dijitali tanıyarak eserlerini dijitale uyarlamaya çalıştıkları bilgisini verdi. Birliğin güncel çalışmaları arasında gençler için yeniden yazma projesi hazırlayarak temel eserleri günümüze uyarlama hedeflerinin de olduğunu vurguladı. Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Arıcan, “Diliniz, renginiz ve dünya görüşünüz ne olursa olsun gelin tüm bu farklılıkları ortak paydada buluşturalım” dedi.