Yükseköğretim Kalite Kurulu, izleme takımının SUBÜ’ye gerçekleştirdiği ziyaretin ardından hazırladığı İzleme Raporu’nu yayınladı. Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, hedefleri olan kurumsal akreditasyona çok yaklaştıklarını söyledi.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) ile ilgili olarak Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun (YÖKAK) hazırladığı ‘İzleme Raporu’ yayımlandı. İzleme takımı, Kurumsal İzleme Programı kapsamında çevrimiçi olarak yaptığı toplantılarda 2021 yılının Kurumsal Geri Bildirim Raporu ve Kurumsal İç Değerlendirme Raporu ile 2022 yılının Kurumsal İç Değerlendirme Raporu içerikleri ve performans göstergelerini gözden geçirirken, üniversite ve web sayfasındaki verileri değerlendirerek SUBÜ’ye saha ziyaretinde bulundu. Kurumsal İzleme Programı neticesinde yapılan değerlendirmelerde SUBÜ’nün kalite güvencesi sistemi, eğitim-öğretim, Ar-Ge, toplumsal katkı ve yönetim sistemi alanlarına ilişkin olarak bir önceki Kurumsal Geri Bildirim Raporu’nda belirtilen güçlü yanlarının tamamını sürdürdüğü, gelişmeye açık yönlerini de büyük ölçüde iyileştirdiği ifade edildi. Ayrıca; planla, uygula, kontrol et ve önlem al döngüsünün tüm süreçlerde kapatılmasının tekrarlanabilir hale gelmesinin SUBÜ’nün kalite güvencesi sisteminin sürdürülebirliğini sağlamasının garantisi olacağı vurgulandı. Raporun tamamına https://yokak.gov.tr/raporlar/izleme-raporlari adresinden ulaşılabiliyor.
Ciddi mesafe kat ettik
YÖKAK’ın Kurumsal İzleme Raporu’na ilişkin değerlendirmelerde bulunan SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Üniversitemizin kuruluşundan itibaren üzerinde önemle durduğumuz kalite çalışmalarında kısa süre içerisinde ciddi mesafe kat etmeyi başardık. Sürekli iyileştirmenin kurumumuzda bir kültür haline gelmesini arzu ediyoruz. Şu ana kadar akreditasyona başvurma yeterliliğine sahip olan tüm bölümlerimiz akredite oldu. Yükseköğretim Kurulu’nun da (YÖK) önem verdiği meslek yüksekokulları akreditasyonu ile ilgili çalışmalara öncülük ediyoruz. YÖKAK izleme takımının saha ziyaretine ilişkin değerlendirmeleri ve 2 yıl önceki değerlendirmenin ardından kat ettiğimiz mesafeye yönelik övgüleri gösteriyor ki kurumsal akreditasyona çok yaklaşmış durumdayız. Bununla birlikte güçlü yönlerimizi sürdürmemiz ve iyileştirmeye açık yönlerimizin neredeyse tamamını iyileştirmemiz bizleri mutlu etti. Tam akreditasyon yolunda büyük bir adım attığımızı düşünüyoruz. Süreçte büyük emekler gösteren çalışma arkadaşlarıma ve üniversitemizde titizlikle saha çalışmaları gerçekleştirerek raporu hazırlayan izleme takımına teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Rapordan öne çıkanlar
YÖKAK izleme takımının hazırladığı Kurumsal İzleme Raporu’nda, “Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi; uygulamalı eğitim ve araştırmada öncü, yenilikçi yaklaşımlarla öğrenciyi merkeze alan, ürettiği bilim ve teknoloji ile paydaşlarının sorunlarına çözüm üreten, uluslararası tanınırlığa sahip bir üniversite olma vizyonu doğrultusunda ve “Bilgiyi beceriyle bütünleştiriyoruz” mottosu beraberinde stratejik planlama anlayışına sahiptir. Üniversite’nin şehrin ve bölgenin katılımcı ve kapsayıcı stratejik planlama anlayışı paydaşları tarafından içselleştirilmiştir. Kurumda, planlı gelişme ve yönetim anlayışı ile kalite güvencesinin sağlanması, kalite sisteminin yerleştirilmesi ve içselleştirilmesine yönelik büyük bir istek bulunmaktadır. İzleme Ziyareti, gelişmeye açık yanlardaki bu iyileştirmelerin nasıl yapıldığının ve sürdürülebilirliğin nasıl sağlandığının ayrıntılı olarak anlaşılmasını sağlamıştır. Kurum, İzleme Raporunda belirtilen ve iyileştirme kaydedilemeyen birkaç hususta en kısa sürede gereken iyileştirmeleri yapabilecek kapasite, motivasyon ve güçlü bir liderlik anlayışına sahiptir” ifadelerine yer verildi.