‘Ar-Ge ve İnovatif Girişimler’ başlıklı söyleşiyle SUBÜ Konuşmaları’nın 68’inci konuşmacısı olan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, bugün ve gelecekte sorunların üstesinden gelebilmenin iş birliğiyle değil birlikte iş yapmayla mümkün olacağını söyledi.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafından düzenlenen SUBÜ Konuşmaları’nın 68’inci konuşmacısı ‘Ar-Ge ve İnovatif Girişimler’ başlıklı söyleşiyle TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal oldu. Turgut Özal Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen söyleşinin moderatörlüğünü Robot Teknolojileri ve Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ROTASAM) Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Atalı üstlendi. Rektör Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Fuat Boz ile Prof. Dr. Oğuz Türkay’ın da yerinde takip ettiği söyleşide; Türkiye’nin bilim ve teknolojideki güncel durumu, Ar-Ge ve inovasyona yatırımların gelişime sağlayacağı katkılar, nitelikli mezunlar olabilmek için yapılması gerekenler gibi başlıklar ele alındı. Programın tamamı üniversitenin YouTube kanalı SUBÜ Haber’den istenildiği zaman izlenebiliyor
İstediğimiz bütçeyi aldık
Dünyada bilime ve teknolojiye verilen önemin özellikle pandemiyle çok daha fazla arttığını söyleyen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Türkiye'nin bilgi üretimi ve insan kaynağı yönünden büyük bir potansiyeli var. 2024-2028 Kalkınma Planı tamamen bilim ve teknolojiyi esas alıyor. Bu plan çerçevesinde ülkemizin çevreye duyarlı, afetlere dayanıklı, yüksek teknoloji üretimiyle daha müreffeh bir ülke haline gelmesi hedefleniyor. İlk kez bir plan bu kadar bilim ve teknolojiye odaklı ve ilk kez TÜBİTAK olarak devletten ne kadar bütçe istediysek aldık. Bir kuruş kesintisiz. Bunu önemli bir fırsat olarak görüyorum. Buradaki en önemli gücümüz de insan kaynağı" diye konuştu.
İlk üçte yer almamız tesadüf değil
Teknolojide yüzeyselden çok derinliğine inilmesi gerektiğini vurgulayan Mandal, “Teknolojinin derinliğine inmedikçe bağımlılık devam edecektir. Türkiye'nin savunma sanayinde yapmaya çalıştığı şey bağımlılıktan kurtulmak. İş birliği yapan başarılı bilim insanları var ancak birlikte iş yapan insan kaynağı az. Bugün ve gelecekte sorunların üstesinden gelebilmek iş birliğiyle değil, birlikte iş yapmayla mümkün olacak. Esasında öğrenciler de TEKNOFEST'te birlikte iş yapıyorlar. Öğrencilerimiz imkânlar için arayış içinde olmalılar. Bu alanlarda birlikte iş yapma kültürüyle çalışıldığında ülkemiz bilim ve teknolojideki gelişimi, dünyayı takip eden değil dünyada takip edilen bir noktaya varabilecektir. Savunma sanayinde, insansız hava araçlarında ilk üçte yer almamız tesadüf değil” ifadelerini kullandı.
Yurt dışı masrafları karşılanacak
Bilgi üretmenin ve teknoloji geliştirmenin önemine değinen Mandal, “Bilgiyi üretecek, teknolojiyi geliştirecek insan kaynağını keşfetmek ve desteklemek oldukça kıymetli. Bunun için dene-yap atölyeleri, bilim fuar ve şenlikleri, proje yarışmaları yapıyoruz. Yarışmalarda dereceye giren öğrencilerimizin yurt dışındaki yarışmalarda masraflarını karşılayacağız. TEKNOFEST veya ulusal başarı varsa ve bu uluslararası boyuta taşınacaksa arkadaşlarımızın uzunca zamandır bizden istediği oydu. Diğer açacağımız destek de TEKNOFEST atölyeleri. Her üniversiteye TEKNOFEST atölyesi açılması için çağrıya çıkacağız. Şu an öğrencilerimize sunduğumuz imkânlar olarak bakıldığında Nisan ayından itibaren uygulamaya dâhil edeceğiz. Her üniversitede bir TEKNOFEST atölyesinin olmasını istiyoruz. Bunu Türkiye’de ilk yapan Teknoloji Yarışmaları Koordinatörlüğü ile SUBÜ olmuştu. Öğrenciler için farklı destek programları da uygulayacağız. Bütün TEKNOFEST'lere katıldım. Arkadaşlarımızın o heyecanını, takım olabilmelerini, birlikte iş yapabilmelerini gördükçe gerçekten hem ülkeme hem insanlığa daha da umutla bakıyorum.”