Ana içeriğe atla

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencileri, Kocaeli’nde gerçekleştirilen Gaziantep Tanıtım Günleri ve Pişmaniye Festivali etkinliklerine katılarak yöresel lezzetlere ilişkin bilgi aldılar.

Gaziantepliler Dernek Konfederasyonu tarafından düzenlenen 50’den fazla katılımcının iştirak ettiği etkinlik Kocaeli Uluslararası Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi. Gaziantepli ustalar, geleceğin şeflerine uzmanlaştıkları yöresel ürünlerin nasıl hazırlandığını ve sunumunda nelere dikkat edildiğini uygulamalı olarak gösterirken, öğrenciler de tezgâhın başına geçerek Gaziantep’in baklava, kebap, künefe, katmer, beyran gibi yöresel lezzetleri hazırlama fırsatını buldu. 

Ortak Projeler Hedeflendi

Uluslararası Gastronomi Federasyonu (UGEF) Başkanı Şef Mehmet Kaplan fuar alanında öğrencilere eşlik ederek her stantta Gaziantep’e özgü ürünlerin tanıtımını yaptı.  Doğu ve Güneydoğu’nun tek federasyonu olarak nitelendirilen UGEF çalışmaları hakkında da öğrencileri bilgilendiren Kaplan,  SUBÜ Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencileriyle çeşitli projelerde birlikte çalışabileceklerini belirtti.

Pişmaniye yapım aşamalarını da öğrendiler

Bu yıl 11’incisi düzenlenen Pişmaniye Festivali’ne de katılan Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencileri, bölüm araştırma görevlileri ve Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Gülçin Özbay ile birlikte pişmaniye yapım aşamalarını da tüm incelikleriyle öğrenerek, pişmaniye çekiminin nasıl yapıldığını görme fırsatını buldular. İzmit Belediye Binası yanındaki alanda gerçekleştirilen festival kapsamında düzenlenen Pişmaniye Yeme Yarışması da öğrencilerin ilgisini çekti. Pişmaniye yeme yarışmasının ardından TCG Gayret Gemi Müzesi’ni ziyaret eden öğrenciler 1946 yapımı gemi hakkında bilgi alırken, gemi mutfağı ve bölümlerini de ilgi ile incelediler.