Ana içeriğe atla

2019 Bakım Teknolojileri Yerel Sempozyumu’nda işletmeler için bakımın önemi vurgulandı.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) ve Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Sakarya Temsilciliği’nin birlikte düzenlediği “2019 Bakım Teknolojileri Yerel Sempozyumu” SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Düzenleme Kurulu Başkanlığını SUBÜ Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fatih Çalışkan'ın yaptığı programa Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, SUBÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Çay, SATSO Başkan Vekili Doğan Çatalbaş, Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Murat Kürekçi, Makine Mühendisleri Odası Sakarya Temsilciliği Başkanı Salim Aydın, STK temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Sempozyum Sanayi Şehri Sakarya’ya Katkı Sağlayacaktır”

Programda bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başlayan Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Çalıştaylar, sempozyumlar, kongreler, yapıldıkları ile değer katan, ilin zenginliğini arttıran hususlar. Bizler bu tür çalışmaları kıymetli buluyor, destek vermeye çalışıyoruz. Her platformda ifade etmeye çalıştığım gibi başarı ekip başarı olmalı. Onun için merkezi yönetim, yerel yönetimler, üniversiteler ve STK’ların birlikte iş yapabilme, ortak proje üretebilme kapasitesini arttırması lazım. Buradaki de bunun güzel bir örneği. Üniversitelerimizin odalarımızla birlikte bizler için önemli olan konularda çalışma yapması kıymetli. Şunu ifade etmek istiyorum ki; önleyici faaliyetler her zaman bir üstünlüğe sahiptir. En güzel temizlik kirletmemektir. En güzel tamirat tahrip etmemektir. En güzel tedavi hasta etmemektir. Önleyici hizmetleri biz sürekli önde tutmaya çalışıyoruz. Arızaların yüzde 70’inin bakım eksikliğinden olduğunu araştırmalardan öğreniyoruz. Dolayısıyla hastalık öncesi yapılan koruyucu bir hizmet gibi bakım faaliyetleri de çok önem kazanıyor. İlimizde bin 500’ün üzerinde sanayi tesisi olduğunu düşünürsek, bakım konusunun burada işleniyor olması bölgemize ve ilimize önemli bir katkı sağlayacaktır” dedi.

“Üniversite-Sanayi İş Birliğini Göz Önünde Bulundurmalıyız”

Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerine başlayan SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Üniversitelerin temel anlamda 3 görevi var. Bunlar eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve topluma hizmet. Bu rolleri doğru bir şekilde uygulamak gerekiyor. Ülkemizin de kalkınmasında ve insanların daha mutlu daha huzurlu yaşayabilmelerinde öncelikli olarak iyi bir Ar-Ge’nin yapılması, yapılan Ar-Ge’nin ürüne dönüştürülmesi ve pazarlanmasında mutlaka üniversite-sanayi iş birliğini göz önünde bulundurmak gerekiyor” dedi.

“Tüm Birimlerimizde Sektör ile İç İçe Eğitim Veriyoruz”

Üniversite olarak sektörle iç içe eğitim verdiklerini belirten SUBÜ Rektörü Mehmet Sarıbıyık, “Üniversite-sanayi iş birliğinin konuşulduğu bir yerde biz üniversite-sektör iş birliği demeye başladık ve bu kavram Türkiye’de giderek yaygınlaşmaya başladı. Yıllardan beri süregelen +1 eğitim modeli ile öğrencilerimizi ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim düzeyinde sektörle buluşturuyoruz. “Sahaya inmeden olmaz” düsturu ile hareket ederek başlattığımız bu modelle şu anda üniversitemizin tüm birimlerinde sektörle iç içe eğitim veriyoruz” diye konuştu.

“Eğitimcilerimiz de Sektörle Ortak Ar-Ge’ler Yapıyor”  

Nitelikli insan kadar  sektörün içerisindeki uygulamalardan haberdar olan eğitimcilere de ihtiyaç olduğunu vurgulayan Rektör Sarıbıyık, “Kendi akademik dünyasında ilerleyen hoca ile birlikte sektörden de haberdar olan hoca profilini de önemsedik. Bu anlamda artık Sakarya’da üniversite-sanayi iş birliğinde sorunlar konuşulmuyor, bir adım daha nasıl ileriye gidebileceğimiz konuşuluyor. İş yeri eğitimlerine giden öğrencilerimiz işi işin başında öğreniyor ve aynı firmada işe devam ediyor. Hocalarımız firmalarla ortak Ar-Ge’ler yapıyor ve bunlar KOSGEB, MARKA, TÜBİTAK vb. projelerine dönüşüyor” ifadelerini kullandı.

“Bakım Mühendislerine İhtiyacımız Var”

Sakarya’nın üniversite, turizm ve tarım şehri olduğu kadar ciddi bir sanayi şehri olduğunu da dile getiren SATSO Başkan Vekili Doğan Çatalbaş, “Böylesine bir sanayi şehrinde de bakım önem arz ediyor. Sempozyumun temasında da yer aldığı gibi bakım verimliliktir, tasarruftur. Bu anlamda bu sempozyumu çok fazla önemsiyor ve hayırlara vesile olmasını diliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Oda faaliyetlerinden bahsederek konuşmasına başlayan Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Murat Kürekçi ise  “2 gün boyunca burada bakım ve bakım teknolojileri verimliliği konusu ilgililer ve meslektaşlarımız tarafından ele alınacaktır. Odamız bakım alanında çalışacak üyelerimizin yeterli bilgi ve deneyime sahip olmaları gerektiğini savunmaktadır. Bu nedenle bu alandaki eğitim eksikliğini giderecek birçok kitap yayınlıyor, düzenlediğimiz seminer ve kurslarla da üyelerimizi bilgilendiriyoruz” dedi.

Programda söz alan Makine Mühendisleri Odası Sakarya Temsilciliği Başkanı Salim Aydın da günümüz rekabet ortamı içerisinde sistemlerde oluşan arızaların ve aksaklıkların büyük can ve mal kayıplarıyla birlikte çevre felaketlerine de sebep olabildiğini söyledi. Aydın “İşletmelerin sürekliliğinin sağlanması ve kayıpların en aza indirilmesi ile çevre felaketlerinin önlenmesinde bakım büyük bir önem kazanmış olup, bu alanda eğitilerek belgelendirilmiş bakım mühendisine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bu konuda ortak bir dil geliştirilmelidir” diye konuştu.  

Açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri makine sektörünün önde gelen firmalarının stantlarını gezerek bilgi aldılar.

Birçok konuşmacının da yer aldığı sempozyum 30 Kasım günü sona erecek.