Ana içeriğe atla

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Öğretim Üyeleri, 26 Kasım’da Arnavutluk’un Durres şehrinde meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremden dolayı oluşan yapı hasarlarını ve depremin yapılar üzerindeki etkilerini yerinde incelediler.

Prof. Dr. Naci Çağlar, Dr. Öğr. Üyesi İsa Vural, Dr. Öğr. Üyesi Osman Kırtel ve Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Sümer’den oluşan inceleme heyeti, Durres şehrinde deprem sonrası kent genelinde oluşan hasarlı binalarda inceleme ve değerlendirme yaptılar. Heyet, hasarlı binalarda değerlendirme yapmak için, ölçümler, donatı tespitleri ve malzeme dayanımlarının belirlenmesi için tahribatsız deney yöntemlerini kullanarak veri toplamalarında bulundular.

Yapılan incelemelerde, taşıyıcı sistem tipi, yumuşak kat ve zayıf kat durumu, kısa kolonlar, cephe ve bölme duvarları, merdiven sistemi, malzeme dayanım ve kalitesi, işçilik kalitesi ile zemin problemleri ve buna bağlı olarak zemin oturması konuları öncelikli olarak ele alındı.

“Binalar Standartlara Uygun Değil”

SUBÜ Rektör Yardımcısı ve Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Çağlar, yapılan incelemeler sonucunda hasarlı binalarda betonun mukavemetinin gerekli olan standardı sağlamadığını, donatı aralık ve düzeninin proje detaylarına göre uygulanmadığını, donatılarda yeterli kenetlenme boyunun sağlanmadığını, donatıların dış etkilerden yeterli seviyede korunmayarak aşırı korozyon problemi ortaya çıktığını ifade etti. Ayrıca bölgede çok sayıda bulunan hasarlı yığma yapılarda yapılan incelemelerde, yığma yapıların taşıyıcı duvarlarının uygulama kurallarına göre yapılmadığı, kullanılan harcın taşıyıcı tuğlaları bağlayacak dayanımda ve nitelikte olmadığı, düşey ve yatay hatıl uygulamasının yapılmadığı ve mevcut duvar işçiliğinin yetersiz olması sebebi ile aşırı hasar oluştuğu tespit edildi.

Çağlar detaylı raporun sahadaki bulguların değerlendirilmesinden sonra, önümüzdeki haftalar içerisinde açıklanacağını belirtti.