Ana içeriğe atla

Teknoloji Fakülteleri Dekanları Konseyi’nde konuşan Konsey Dönem Başkanı ve SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, "Teknoloji Fakültelerinin Mevcut Durumu, Uygulama Sorunları ve Çözüm Önerileri" başlıklı bir sunum yaparak, uygulamalı eğitimin önemine vurgu yaptı.

Teknoloji Fakülteleri Dekanları Konseyi Toplantısının 13’üncüsü Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.  Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Sivas Valisi Salih Ayhan, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Sakarya Uygulamalı Bilimler Rektörü ve Teknoloji Fakülteleri Dekanlar Konseyi Dönem Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık,  Sivas Bilim ve Teknoloji Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, İl protokolü, 21 Teknoloji Fakültesinin dekanları ve temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“ÜNİVERSİTELERİN BULUŞLARI SAHAYA DÖNÜK OLMALI”

Programda konuşan Sivas Valisi Salih Ayhan, “Özellikle 11’inci Kalkınma Planında meslek liselerine yönelik bir değişim paradigması var. Yapısal dönüşüm ve üretime dönük, sanayi işbirliklerine yönelik bir çalışma yapılacak bundan sonra. İlimizde de meslek liselerine yönelik özel bir çalışma; üniversitemiz ve iş dünyasıyla birlikte farklı bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Teknolojik iş birliklerinin sahaya dönük uygulamaları, üniversite-sanayi iş birlikleri çok önemli. Üniversitelerin kendi kabuğuna çekilip sadece kendi bilimsel çalışmalarını yapan değil, ürettikleri bu bilimsel buluşların da sahaya dönük olmasına ihtiyacımız var. Üniversitelerimiz ve meslek liselerimizde nitelikli iş gücü üreterek bu açığı inşallah kapatacağız” diye konuştu.

“UYGULAMALI EĞİTİM MODELLERİNE GEÇMEK İÇİN UĞRAŞIYORUZ”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız yaptığı konuşmada Anadolu’daki üniversitelerin mühendislik ve teknoloji gibi fakültelerinde çekilen öğrenci sıkıntısına vurgu yaparak, “Burada bir şeyler yapılması gerektiğini hep söylüyoruz. İki gün boyunca fakültelerin sorunları konuşulacak. Üniversitemizde 7+1 sisteminin hayata geçmesi için uğraşıyoruz. Teknoloji Fakültemiz bunu yapan fakültelerden bir tanesi. Yine Meslek Yüksekokullarında 3+1 sisteminin uygulanması için uğraşıyoruz. Bazı meslek yüksekokullarımızdaki birkaç program buna geçti ve verimli bir şey olduğunu da görmeye başladık. İnşallah bunları uyguladığımız zaman ülkemizin ihtiyaç duyduğu alanlarda kendisini yetiştirmiş mühendislerimiz ve öğrencilerimiz olacak. Ben bu açıdan bu programın önemli olduğunu düşünüyorum. Misafir hocalarıma da teşekkür ediyorum. İki gün sonunda bir rapor hazırlanacak ve YÖK’e sunulacak. İnşallah teknoloji fakültelerinin sorunu da böylece halledilmiş olacak” ifadelerini kullandı.

UYGULAMA BECERİSİNDE İŞ YERİ UYGULAMASI 

Programda konuşan Teknoloji Fakülteleri Dekanlar Konseyi Dönem Başkanı ve SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “İmkânlarımızı doğru kullanmamız ve buna yönelik olarak da hızlı bir şekilde hareket etmemiz gerekiyor. Uygulama becerisini üniversitelerde iki yolla elde ediyoruz: Stajlar ve uygulamalı derslerle. Ama biz bu ezberi Teknoloji Fakültelerinde yapılan uygulamayla bozduk. Bunu biz keşfetmedik. Tıp Fakülteleri 4+2'yi, uyguluyor, Hukuk Fakültesi öğrencileri okul bittikten sonra avukatlık yapabilmek için 1 sene staj yapıyor. Biz de Teknoloji Fakülteleri olarak uygulamalı derslerin dışında iş yeri uygulamasını hızlı bir şekilde gerçekleştirmiş olduk” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından Rektör Sarıbıyık’ın başkanlığında yaşanan sorunlar, çözüm yolları, bir sonraki dönem başkanına karar verilmesi gibi konuların ele alındığı toplantı gerçekleştirildi.