Ana içeriğe atla

SUBÜ 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Dönemi Akademik Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda bir sunum gerçekleştiren Rektör Sarıbıyık, “Uygulamalı eğitim ve AR-GE olmazsa olmazlarımız arasında. Özellikle uygulamalı eğitim noktasında Türkiye’de ayrıcalıklı bir konumdayız” dedi.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Dönemi Akademik Genel Kurul Toplantısı Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sinan Serdar Özkan, Prof. Dr. Ali Fuat Boz, Prof. Dr. Naci Çağlar, Genel Sekreter Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Ergen, dekanlar, bölüm başkanları ve akademisyenler katıldı. Toplantıda Rektör Sarıbıyık tarafından Güz Dönemi’ne ilişkin değerlendirmelerin ve geleceğe yönelik hedeflerin anlatıldığı bir sunum yapıldı. Daha sonra unvan değişikliği yaşayan, görevinde yükselen ve göreve yeni başlayan akademisyenlere tebrik belgesi takdim edildi. Serbest bölümde ise akademisyenlerden öneriler alındı ve sorular cevaplandırıldı.

Stratejik plan tamam

Zaman zaman bir araya gelmenin gerekliliğine vurgu yaparak konuşmalarına başlayan Rektör Sarıbıyık, “Üniversitemizde akademik çalışmaların, topluma hizmet çalışmalarının ve eğitim öğretimin aksamadan yürümesi için durmadan çalışan tüm hocalarımızı ve idarecilerimizi kutluyor, her türlü fedakârlığı gösteren idari personelimize teşekkür ediyorum. Üniversitemizin kuruluşundan bu yana yoğun bir tempoyla çalışıyoruz. Hepimiz bu tempoya katkı sağlıyoruz. Stratejik planımızı gerçekleştirdik. Misyon ve vizyonumuzu net bir şekilde ortaya koyduk. Bu doğrultuda çalışmalarımızı gerçekleştirmek, yaygınlaştırmak ve ileri götürmek durumundayız” diye konuştu.

Çözüm odaklı AR-GE

Rektör Sarıbıyık, “Uygulamalı eğitim ve AR-GE olmazsa olmazlarımız arasında. Özellikle uygulamalı eğitim noktasında Türkiye’de ayrıcalıklı bir konumdayız. Örnek çalışmalarımız var. Meslek yüksekokullarından lisansüstüne kadar uygulamalı eğitimi kapsamlı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. İddialıyız. Çözüm odaklı AR-GE’ye yöneliyoruz. AR-GE çalışmalarımızın topluma hizmet üretmesini ve sektöre çözüm getirmesini önemsiyor, bu anlamdaki çalışmaları destekliyoruz. Yüksek lisans ve doktora tezleri ile araştırma çalışmalarımızın belirli sorunları çözmesini arzuluyoruz.”

Süreçler ortak akılla yönetiliyor

“Kararlarımızı alırken ilgili kurumlarımızı mutlak suretle çalıştırıyoruz. Katılımcı yönetişim ve ortak aklı önemsiyoruz. Çünkü ortak aklın hata yapması daha zor. Sürekli gelişime açık olmak temel ilkelerimizden. Gerek öğrenci yetiştirmede gerekse akademik süreçlerde etik yetkinliğe çok önem veriyoruz. Türkiye’de Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve üniversitemiz olmak üzere iki uygulamalı bilimler üniversitesi bulunuyor.  Geçtiğimiz hafta kardeş iki üniversite bir araya geldik. Gerek eğitim öğretim, gerekse idari çalışma süreçlerine ilişkin ortak olarak gerçekleştirebileceğimiz konuları görüştük. Bu toplantı çıktılarının bir kısmını açıkladık. Çok ciddi konuları görüşerek YÖK’e sunmak üzere rapor haline getirdik.”

Emek ve zaman kaybı önlenecek

Lisede alınan mesleki eğitimi de dikkate alacakları bir model geliştireceklerini belirten Rektör Sarıbıyık, “Meslek yüksekokullarımıza meslek lisesi ve düz liseden öğrenciler geliyor. Örneğin meslek lisesinin Aşçılık programından gelen bir öğrenciyi hiç mutfak görmemiş bir öğrenci ile aynı seviyeden başlatıyor, mesleki eğitimini yok sayıyoruz. Bu hem emek kaybına, hem de öğrencilerin yeni bir şey öğrenmedik algısına kapılmasına neden oluyor. Bu nedenle burada yeni bir uygulama hayata geçirmemiz gerekiyor. Alışılagelmiş uygulamaların dışında çıkarak emek ve zaman kaybını önlemeliyiz. Girdi farklıysa ancak farklı müfredat uygulanarak aynı çıktılara ulaşılabilir düşüncesindeyiz.”

Akyazı sağlık bilimlerinin merkezi olacak

“Lisansüstü Eğitim Enstitüsü çalışmalarına devam ediyor. 8 fakültemizin 6‘sını aktif hale getirmeye çalışıyoruz. Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültelerimizi şehrimiz için öncelikli ihtiyaçlar olarak görüyoruz. Buradaki akademik kadrolarımızı tamamlamak için çalışıyoruz. Kaynarca’daki yüksekokulumuz fakülteye dönüştürüldü. YÖK’ün tekliflerimize olumlu yaklaşımı bizleri mutlu ediyor. Sakarya Meslek Yüksekokulu’nun Adapazarı olarak değiştirilen ismi girişimlerimizle tekrar Sakarya oldu. 15 meslek yüksekokulumuzun 11’i aktif durumda. Kocaali’deki Denizcilik Meslek Yüksekokulu’nda birimlerimizi oluşturduk. Kısa süre içerisinde derslere başlayacağız. Akyazı Meslek Yüksekokulu’nu Akyazı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olarak dönüştürdük. Sağlıkla ilgili okullarımız Akyazı’da bir bütünlük oluşturacak.”

Ekip ruhuyla çalışıyoruz

SUBÜ’nün kendisine özgü bölümleri olan bir okul haline geldiğini vurgulayan Rektör Sarıbıyık, “YÖK’e önerdiğimiz tüm bölümlerimiz bir iki istisna ile kabul gördü. Ayrıca ilgili yerlerde sektörün ve şehrin ihtiyaç duyduğu bölümleri açtık. 472 akademik, 349 idari personelimiz var. Toplam 821 personelimiz bulunuyor. Bölümlerimiz açıldıkça personel sayımız artacak. Bir önceki akademik kuruldan bugünkü kurulumuza kadar olan süreçte 15 unvan değişikliği oldu. Aynı süreçte aramıza toplam 36 akademik personel katıldı. Az sayıda personelimiz yoğun bir mesai ile çalışıyor. Ancak ekip ruhuyla çalıştığımız için huzurlu ve mutluyuz. Bu ruhu kaybetmememiz gerekiyor. Bu ekip ruhunu sürdürmek ve bozulmasına müsaade etmemek sizlerden en büyük istirhamım” ifadelerini kullandı.

İlk ders uygulaması verimli oldu

“24 bin 303 öğrencimiz var. +1 eğitim modelimizi tüm eğitim programlarımıza uyguluyoruz. Bunu lisansüstüne de yansıttık. Buradaki arkadaşlarımız da iş dünyası ile iç içe çalışmalarını yürütüyorlar. Bizler bu çalışmaları birlikte yaptığımız müddetçe güçlüyüz. Güncel konulara ilişkin olarak müfredatımızda dönüşümler gerçekleştiriyoruz. Dijital dönüşüm ve endüstri 4.0 bunların başında geliyor. Okullarımızda başlatmış olduğumuz ilk ders uygulaması çok verimli bir uygulama oldu. İlk haftadan ders mi olur mantığını kırmak zorundayız. Dersini yapan ve kendisini yetiştirmek için çalışan öğrenci kimliğine öğrencilerimizi büründürmemiz gerekiyor.”

Yabancı öğrencilere önem veriyoruz

“Ortak derslerimizin olduğu bölümlerimiz var. Burada hocalarımızın ortak akılla işbirliği yapması hedeflere daha kolay ulaşmayı sağlayacaktır. Erasmus, Mevlana ve Farabi programlarında ciddi bir hareketliliğimiz var. Geride bıraktığımız dönemde 67 işbirliği gerçekleştirdik. Yeni kurulan bir üniversite için bunlar ciddi sayılar. Üniversitemizde 52 ülkeden 999 yabancı öğrencimiz var. Yabancı öğrencilerimize bu ülkenin misyonunu kendi ülkelerine taşıyacak insanlar olarak bakıyoruz. Bu öğrencilerimiz hem kültür hem ticaret elçisi olacaklar. Bu nedenle bizim için son derece kıymetliler. Sakarya Dil Eğitim Merkezimiz (SADEM) bu hedeflerimizi gerçekleştirme noktasında önemli işler yapıyor. Şu an SADEM bünyesinde 89 öğrencimiz var. 17 öğrencimiz mezun oldu. Özellikle meslek yüksekokullarımıza yabancı öğrenci almakla ilgili çalışmalarımızı hızlandıracağız. Bu öğrencilerimizin İngilizceyi ana dili gibi bilmeleri bizim öğrencilerimizin İngilizcelerini geliştirmeleri açısından da ciddi katkılar sağlayacak.”

Lisansüstü çalışmalara destek

“Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurulu’nda (TÜBİTAK) 7, Bilimsel Araştırmalar Proje Koordinatörlüğü’nde (BAPK) 10, Avrupa Birliği’nde 1 ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nda (MARKA) 2 olmak üzere toplam 20 projemiz mevcut. Proje kültürünü aktif bir şekilde oluşturmamız lazım. Üniversitemiz kaynaklarının yanı sıra farklı kaynaklar da oluşturmalıyız. Arkadaşlarımız ilgili gayretleri gösteriyorlar. Elimizdeki imkânlar ölçüsünde yüksek lisans öğrencilerimize 7 bin 500 TL, doktora öğrencilerimize 15 bin TL tez/proje desteği sağlayacağız. Hocalarımızın proje yazma kültürlerini geliştirmek için çabalıyoruz. TÜBİTAK’ın 50 bin liraya yakın bir desteği var. Buradan destek çıkmazsa imkânlarımız ölçüsünde biz destek olacağız.”

Kampüs yeri için müjde gelecek

“Araştırma ve uygulama merkezleri kurmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Çok sayıda merkezimizi faaliyete geçirdik. Bu merkezleri nokta atışı olarak istişarelerle kurduk. Resmi Gazete’de yayımlanmayı bekleyen 5 araştırma merkezimiz var. YÖK’te onay bekleyen ve hazırlığı devam eden birer araştırma ve uygulama merkezimiz daha bulunuyor. Teknokent’in bir benzeri olan Sakarya Teknoloji Merkezi’ni (TEK-MER) oluşturmak için çalışmalarımız sürüyor. Yerleşke çalışmalarımıza alternatifleri değerlendirerek devam ediyoruz. Şehrimizin yetkili birimleri ile görüşüyoruz. 10’un üzerinde alternatif üzerinde çalıştık. Çok yakın bir gelecekte kampüs yeri ile ilgili hayırlı ve müjdeli bir haber vermeyi ümit ediyoruz. Bazı okullarımızın organize sanayi bölgesi içerisinde yapılandırılması ve ilgili desteklerden faydalanmak için çalışıyoruz.”

Milli sporcuların tercihi SUBÜ

“Elektrikli ve otonom araçlarla ilgili çalışmalarımızda ilk 10’a girdik. Biyomedikal alandaki çalışmamızla YÖK üstün başarı ödülü alan 3 üniversiteden birisiyiz. Aşçılıkla öğrencilerimiz yurtdışında yarışmalara katılarak ödüllerle dönüyorlar. 80 civarında milli sporcumuz okulumuzda öğrenim görüyor. Sektörle birlikte derslerimiz ve sektörle buluşma günlerimiz sürüyor. Sektörden isimlerin derslerde yer alması öğrencilerimize özgüven kazandırıyor. Okulu bitirmeden sektörde tanıdıkları isimler oluyor. Fikir sofrasını önemsiyoruz. İlgili tüm paydaşlarla sektör temsilcileriyle ve hocalarımızla fikir sofrasında bir araya geliyoruz. Tematik üniversite olmak için çalışıyoruz. Böylelikle bu üniversitelere sağlanan ayrıcalıklardan yararlanma hedefindeyiz. Sinerji toplantılarımızı ısrarla sürdürüyoruz. Mesleki Yeterlilik Kurumu akreditasyonuna sahip 9 programımız var. Burada alan genişlemesini gerçekleştireceğiz. Yarışma, etkinlik, sempozyum ve konferanslarımız devam ediyor. Hedefimiz; eğitim-öğretim, AR-GE, topluma hizmet, idari ve tüm yönetsel süreçlerle örnek bir üniversite olmak.”