Ana içeriğe atla

Dünya’nın 500 bilim öncüsünden biri seçilen Su Vakfı Başkanı Prof. Dr. Zekai Şen ‘İklim Değişikliği’ isimli konferansta SUBÜ öğrencileriyle bir araya geldi. Şen, iklim değişikliğinin sebebinin insan faaliyetleri neticesinde dünya yüzeyinden uzun yıllar neticesinde çekilen karbondioksitin geri salınımı olduğunu söyledi.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Teknoloji Fakültesi, su konusunda yaptığı çalışmalarla Nobel Teşekkürü Sertifikası alan ve Dünya’nın 500 bilim öncüsünden biri seçilen Su Vakfı Başkanı Prof. Dr. Zekai Şen’i ağırladı. Şen, Rektörlük Konferans Salonu’nda ‘Küresel Isınma’ başlıklı konferansta öğrencilerle bir araya geldi. Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Çay ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fatih Çalışkan da programda yer aldı. Program sonunda Dekan Çay, Şen’e günün anısına hediye takdim etti.

İKLİMİN KÖKÜ HAVA HAREKETLERİDİR
Dünya ilk ortaya çıktığında etrafının tamamen karbondioksit dolu olduğunu ve hiç canlı olmadığını belirten Prof. Dr. Zekai Şen, "Karalar ve sular olduğu için zamanla bir hareket ve yağışlar ortaya çıktı. İklim dediğimiz şeyin kökünde hava hareketleri vardır. Bitkiler ortaya çıkarak havadaki karbondioksiti yutmaya başladılar. Daha sonra hayvanlar, 4 buçuk milyar yıl sonra ise insanlar ortaya çıktılar. Bitkilerin karbondioksiti yutması derine gittikçe sıcaklığın artmasına, petrol ve gazın oluşmasına neden oldu.  Üst tabakalarda ise çözünen karbondioksit kömür halini aldı. Böylelikle dünya canlıların yaşamı için hazırlandı. Ancak bundan 150 yıl önce endüstri devrimi ile enerjinin önemi anlaşıldı. Enerji için yakılan kömür, petrol ve gazlar karbondioksiti atmosfere geri vermeye başladı. Atmosferdeki karbondioksit salınımının artması ise iklimlerin değişmesinin önünü açtı" diye konuştu.

TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR
Kıtaların hareketlerinin de yaşanılan iklimi değiştirdiğine vurgu yapan Şen, "Önceleri Arap Yarımadası bol yağış alan ve ormanlık bir alandı. Levha hareketleri ile kurak alanlara gelerek çöl oldu. Araplar iklim değişikliğinden memnun. Çünkü oralarda yağışlar arttı. Peygamberimizin de ‘Arap Yarımadası yeşermeden kıyamet kopmayacak’ diye bir hadisi varmış. Şu anda çanlar çalıyor. Bugünkü iklim değişikliğinin sebebi insan faaliyetleri dolayısıyla karbondioksidin geriye verilmesidir. Güçlü ülkeler iklim değişiyor fazla yakıt yakmayın diyorlar. Ancak atmosferi en çok kirletenler de bu söz konusu ülkeler. Sıcak havalarda elimizi bazen taşa ve asfalta süremiyoruz. Güneşten gelen ışınımların bir kısmı yutuluyor. Bir kısmı ise geri yansıtılıyor. İşte geri yansıtılan bu kısma karbondioksit sana çok geçit vermem diyor. Bu miktar arttıkça hiç geçit vermemeye başlayacak" ifadelerini kullandı.