Ana içeriğe atla

SUBÜ tarafından Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında süreci yönetecek bireylerin yetiştirilmesi amacıyla başlatılan Pandemi Sorumlusu Sertifika Programı’nı bitirenler sertifikalarını aldı.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafından başlatılan ve internet üzerinden gerçekleştirilen 25 saatlik eğitimi içeren Pandemi Sorumlusu Sertifika Programı kapsamında katılımcılara; salgın durumuna göre yaşanacakları öngörme, bununla ilgili çözümler üretme, panik anında çalışanları ve çevresini sakinleştirerek durumu anlatabilme ve pandemi sürecini yönetme becerilerinin kazandırılmasına yönelik eğitimler verildi. Programı tamamlayan ve sınavda başarılı olan katılımcılar sertifikalarını alarak iş hayatının ilk salgın uzmanları oldular.

Detaylı eğitim
Kafe İşletmecisi Bahri Kılıç, “Pandemi sürecinde başımıza gelebilecekler ve kontrolün nasıl sağlanacağına ilişkin detaylı bilgiler öğrendik. Süreci nasıl takip edeceğimizi, ne gibi uygulamalar yapacağımızı detaylı bir şekilde aktarıyorlar. SUBÜ’nün böyle bir programı olduğunu gördük. İşletme sahiplerimizle birlikte ortak karar vererek bu sertifikadan faydalanmak adına başvurduk. Programı düzenleyenlere teşekkür ediyorum.”

Yoğun talep var
Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yurdanur Dikmen, “Biz programımızı oluşturduktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığımız görüşmeler sonucunda, programımızın yararlı olduğuna ilişkin geri bildirimler aldık. Bakanlığımızın çalışmalarına, turizm ve sosyal hizmet sektörüne destek olmak amacıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ders içeriklerimizi bakanlıklarımızın pandemi ile mücadele raporlarına uygun olarak hazırladık. Yoğun bir talep var ve şu anda başvurularımız devam ediyor.”

Akademik bilgimizi arttırdık
Adapazarı Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürü Gökay Köksal, “Adapazarı Belediyesi olarak Türkiye’de ilk vaka görülmeden önce tedbirlerimizi almaya başlamıştık. Tabi ki SUBÜ Sürekli Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (SAYEM) düzenlemiş olduğu pandemi eğitimi de ilgimizi çekti. Amacımız bilimsel olarak bu süreci yönetmekti. Eğitimin bize kazandırdığı şeylerin en önemlisi sürece daha planlı daha organize bir şekilde yaklaşmaya başlamamız oldu. Tabi ayrıca akademik bilgimizi arttırdık. Kendimize olduğu kadar diğer kurum ve kuruluşlara ile şehrimize daha iyi katkı sağlayacağımız inancındayım.”

81 ilden katılımcılar var
SAYEM Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Barış Boru, “Türkiye’nin 81 ilinden özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinden çok yoğun başvuru alıyoruz. Kafelerden, otellerden, resmi kurumlardan başvurularımız var. Programı tamamlayan kurum temsilcilerine sertifikalarını kargoyla gönderiyoruz. İlk gruptan ortalama 200 civarı adayımız sertifikalarını almaya hak kazandı.  Bugün de ilimizden başvuran belediyemize ve bir kafemizin temsilcisine sertifikalarını veriyoruz. İkinci grup başvurularımız 12 Haziran 2020 tarihine kadar devam edecek. Programa katılmak isteyenler başvurularını www.sayem.subu.edu.tr adresi üzerinden yapabilirler.”

Topluma yönelik görevlerimiz var
SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Üniversitelerin görevleri arasında Ar-Ge yapmanın yanı sıra toplumun bilinçlendirilmesi de var. Bilgi olmadan bilinç olmaz. Bu düsturdan hareketle biz de toplumun bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi ile ilgili çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Eğitimde yeni normaller çerçevesinde uzaktan eğitim yoluyla pandemiyle mücadele konusunda bir eğitim veriyoruz. Bu programlarımıza katılan bireyler almış oldukları eğitim neticesinde Türk Akreditasyon Kurumu’na akredite olan SAYEM tarafından verilen sertifikaları alıyorlar. Programımıza ilişkin olarak Kültür ve Turizm Bakanlığımızın da pandemi ile mücadelede yararlı olacağına ilişkin olumlu görüşü var.”