Ana içeriğe atla

SUBÜ Turizm Fakültesi ve Sakarya Turizm Mezunları ve Mensupları Derneği tarafından düzenlenen ‘Turizmde İstihdam ve Kariyer Günü’ başladı. Programda konuşan SUBÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Türkay, Sakarya’nın her geçen gün turizm pazarında bilinir hale geldiğini vurgularken, Rektör Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ise sektörün ihtiyaç duyduğu aranan insanlar yetiştirdiklerini söyledi.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Turizm Fakültesi ve Sakarya Turizm Mezunları ve Mensupları Derneği tarafından organize edilen ‘Turizmde İstihdam ve Kariyer Günü’, düzenlenen törenle başladı. SUBÜ Turizm Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen törenin ardından birçok kamu ve özel kuruluşun desteğiyle bölgenin en niteliklilerinden birisi olarak tamamlanan Gastronomi Mutfağı da protokol tarafından eğitime açıldı. Son olarak Richmond Nua Wellness Otel’in fakülteye kazandırdığı örnek kat hizmetleri odası gezildi. Etkinliklere SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Sapanca Kaymakamı Abdulrezzak Canpolat, Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Başkanı Akgün Altuğ, SUBÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Türkay, SUBÜ Sapanca MYO Müdürü Prof. Dr. Burhanettin Zengin, SUBÜ Genel Sekreteri Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Ergen, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ziya Cevherli, akademisyenler, kamu ve özel sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Turizm pazarında bilinir hale geliyoruz
Programın açılış konuşmasını yapan SUBÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Türkay, “Ülkemiz için turizm en stratejik sektörlerden birisi. Bu anlamda kaynak çeşitliliğimiz, zengin çekiciliklerimiz ve misafirperverliğimizin önemli rol oynadığını düşünüyorum. Cumhuriyetimizin ilk yıllarından bu yana turizmin geliştirilmesi için ciddi adımlar atıldı. Şu anda dünya turizm liginin ilk 10’unda yer alan önemli bir oyuncuyuz. Şehrimiz için de durum çok farklı değil. Sahip olduğu doğal çevre unsurları, kültürel ve sosyal yapı dinamikleri ve lokasyon avantajıyla Sakarya, turizm pazarında her geçen gün daha bilinir hale geliyor. Son olarak Taraklı’nın Dünya Turizm Örgütü tarafından en iyi kırsal turizm destinasyonları arasına alınması bunun bir kanıtı. İlimizde turizmi geliştirecek kaynak çeşitliliğinin olduğunu düşünüyoruz. Şehrimizden başlamak üzere ülkemizin kaynaklarını turizmde değer yaratacak bir tasarıma ulaştırmak için elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Öğrencilerimizin turizmin çok boyutlu yapısına uygun şekilde uygulama becerisine sahip olarak yetiştirilmesini esas alıyoruz. Sektörün de bizden beklentisi bu yönde. Bu anlamda en kritik unsur 7+1 ve 6+2 olarak uyguladığımız eğitim modeli” diye konuştu.

Gastronomi turizmini geliştireceğiz
Sakarya’nın tarımsal ve endüstriyel anlamda üreten ve bu yönüyle dünya ile rekabet eden bir şehir olduğunu kaydeden SATSO Başkanı Akgün Altuğ, “Dış ticaretimizin miktarı 15 milyar doları aştı. Üreterek büyümeye devam ediyoruz. Hizmet sektörümüz de bu üretime ayak uyduruyor. Fakat eksik kaldığımız bazı noktalar var. Bunlardan birisi de turizm. Şehrimizin turizm noktalarını çağa ayak uydurur ve diğer şehirlerle rekabet eder pozisyona getirmemiz ve artı değerlerini çoğaltmamız gerekiyor. SATSO olarak turizme ne katkımız olur diye bir düşünce içerisindeyiz. Özellikle gastronomi turizmi son yıllarda giderek artıyor. Şehrimiz göçlerle kurulmuş, 70’ten fazla milletin yaşadığı ve 17 dilin konuşulduğu bir şehir. Şehrimizi oluşturan bu milletler göç ederken kıymetli mutfak kültürlerini de beraberinde getirdiler. Biz de üniversitemizden bir ekiple birlikte köy köy gezerek şehrimizde halen yapılan ya da unutulmaya yüz tutmuş bütün yemekleri tarifleriyle ortaya koyarak bir kitap haline getirdik. Bu kitabı Sakarya turizminin hizmetine sunduk. Bununla da kalmadık. SATSO kampüsümüzde bir eğitim mutfağı kuruyoruz. Burada özellikle çalışmayan hanımlara Sakarya mutfağının aşçılığını öğretmeyi ve anlaştığımız firmalarda istihdam etmeyi hedefliyoruz. Sakarya turizmine bu anlamda bir katkıda bulunmayı düşünüyoruz.”

Turizm diğer gelişmeleri de tetikliyor
Turizmin emek yoğun bir alan olduğunu belirten SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Üniversite olarak burada farklı bir yaklaşım gerçekleştiriyoruz. Hepinizin malumudur ki genellikle üniversite-sanayi iş birliği konuşulur. Aslında bir o kavramı değiştirdik ve üniversite-iş dünyası iş birliği haline getirdik. Sadece sanayi ile ilgili olan kısımda değil; aynı zamanda şehrin tarımı, turizmi, sporu ve sağlığı ile ilgili olan kısımlarda da varız. İnsanların turizm amacıyla gezmeye başlaması bir ekonomiye dönüşüyor. Bu bir kalkınmaya vesile oluyor. Daha güzel yollar, daha güzel oteller ve daha güzel imkânlar ortaya çıkıyor. Turizm, geliştikçe başka noktaları da tetikleyen bir unsur. Ancak bir hassasiyete sahip. Kafeye dahi gittiğinizde garson çayı masaya sert koysa oraya gitmek istemiyorsunuz. Ancak bir yiyecek ya da içeceğin lezzeti sizi bir mekâna tekrar götürüyor. Sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insanları yetiştirmek ve sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli Ar-Ge’yi gerçekleştirmek gibi bir misyona sahibiz. Artık tezlerimiz raflarda tozlanan tezler olmak yerine sorunlara çözüm üreten tezler olsun, mezunlarımız aranan eleman olsun diye bir gayret içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.