Ana içeriğe atla

İş Dünyasında Stratejik Yönetim ve Liderlik başlıklı söyleşiyle SUBÜ Konuşmaları’nın 30’uncu konuşmacısı olan Albayrak Grubu CEO’su Prof. Dr. Ömer Bolat, “İşin sırrı kendini geliştirmekte yatıyor. Eğitimi almalı ve boş durmamalı. Hayat boyu eğitim ve işte eğitim ile yeni kabiliyetler kazanılmalı. Diploma 6 ay sonra demode olur. Kendimizi sürekli yenilememiz gerekiyor” dedi.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafından düzenlenen SUBÜ Konuşmaları’nın 30’uncu konuşmacısı ‘İş Dünyasında Stratejik Yönetim ve Liderlik’ başlıklı söyleşiyle Albayrak Grubu CEO’su Prof. Dr. Ömer Bolat oldu. Moderatörlüğünü SUBÜ Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Ömer Yazıcı’nın üstlendiği söyleşide eğitim hayatının önemi, iş hayatının incelikleri, başarılı bir kariyerin sırları, iyi bir yöneticinin özellikleri, hayat boyu eğitim ve sürekli gelişim gibi konular üzerinde duruldu. Ayrıca izleyicilerden gelen sorular cevaplandırıldı. Bolat, gençlere öğrencilik dönemlerine yönelik tavsiyelerde de bulundu.

Alın teriyle kazanılan ilk para unutulmaz
Üniversiteye başladığında uluslararası ticaret yapabilmek için İngilizcenin olmazsa olmaz bir lisan olduğunu fark ettiğini belirten Prof. Dr. Ömer Bolat, “Kendi kendime gramer kitapları bularak günde 3-4 saat İngilizce çalıştım. 2 sene gramer ve kelime haznesi yönünden öğrendim ama konuşmam zayıftı. O arada bir hocamdan staj için destek istedim. Beni İktisadi Kalkınma Vakfı’na gönderdi.  Stajyer olarak çalışmaya başladım. Daha sonra beni beğendiler ve okul döneminde de yarım günde olsa devam etmemi istediler. Hem oradaki faaliyetlerimi sürdürdüm, hem derslerime çalıştım. Bir yandan da İngilizce ve Almancamı geliştirmek için gayret gösterdim. Hayata erken atılmak son derece önemli. Fotokopi çekmek olur, getir götür yapmak olur helal olan ne iş bulursanız çalışmanın tadını almaya çalışın. İlk defa alın teriyle kazanılan paranın tadı unutulmuyor. Ben 1982’de asgari ücretle ilk stajyer maaşımı aldım. O paranın tadı başkaydı. Çalışmaya alıştığınız zaman iş hayatını anlıyorsunuz, bilgiye açık oluyorsunuz, çevreniz genişliyor ve okul bittiğinde işiniz hazır oluyor” diye konuştu.

İş hayatı zor
Çok iyi bir eğitime sahip olmanın önemine değinen Bolat, “Çalışkan ve dürüst bir insan olacaksınız. İş beğenmemezlik etmeyeceksiniz. Dizilerdeki plaza hayatlarında yansıtıldığı gibi iki tuşa basarak bol bol muhabbet ve kahveyle geçen bir iş hayatı yok. İş hayatı zor. Ama işverenler çalışan ve kendisine kazandıran insanları asla kaybetmek istemezler. Kişi bilgisi, donanımı ve icraatıyla performans göstermeye başladığı zaman artık o tümseği aşmış ve ileri doğru gidiyor demektir. Ona transfer teklifleri olur. İş pazarında performansı beğenilen ve aranılan kişiler iyi maaşlar kazanırlar. Şunu da belirtmek gerekir ki daha iyi bir iş bulmadan memnun olunmayan işten ayrılmamak gerekiyor. Böyle durumlar eğer süreç uzarsa kişide psikolojik bozukluklara ve maddi sıkıntılara sebep olabilir. Cemiyetçi olmak çok önemli. Üniversitede çok sayıda kulüpler var. Bu kulüplerde görev alarak organizasyon, koordinasyon, bilgi akışı, sunum ve iletişim faaliyetleriyle farkında olmadan çok güzel tecrübeler edineceksiniz. Adeta üniversite eğitimi gibi bir eğitim olacak sizin için. Yazın gittiğiniz şehirlerde 15-20 gün için de olsa staj imkânları bulmaya çalışın. Bunlar da iş hayatını öğrenme noktasında sizlere büyük katkılar sağlayacaktır.”

Hazıra alışmak rehavet getirir
Hayata zorluklarla, sıkıntılarla başlayan, ezilen ve yokluklarla devam eden insanların çalışkan olmaları şartıyla zirveye tırmanabildiğini gördüğünü kaydeden Bolat, “Bizim oralarda ‘Hazıra Hasan Dağı dayanmaz’ diye bir söz var. Mirasyedi gibi har vurup harman savuran insanlar yokluğa düşerler. Bunu etrafımda çok gördüm. Eğer hazır bulursanız rehavet içerisinde oluyorsunuz. Rehavet ise beraberinde çalışmamayı getiriyor. Yokluktan gelen insanlar ise kurtuluş mücadelesi vererek başarıya ulaşıyor ve daha rahat bir hayata kavuşuyorlar. Bununla birlikte yaşamın getireceği şoklara ve zorluklara da hazırlıklı olmak, pes etmemek, mücadele etmek, azim ve iradeye sahip olmak gerekir. Hayata atıldığımızda dava adamı, sorumluluklarının bilincinde olan, görev sorumluluğunu yerine getiren insanlar olmaya çalışmalıyız. İşin sırrı kendini geliştirmekte yatıyor. Eğitimi almalı ve boş durmamalı. Hayat boyu eğitim ve işte eğitim ile yeni kabiliyetler kazanılmalı. Diploma 6 ay sonra demode olur. Trendler ve teknoloji çok hızlı. Kendimizi sürekli yenilememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.