Ana içeriğe atla

SUBÜ Kariyer Planlama ve İnsan Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği ‘Kariyer Planlamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler’ başlıklı seminere katılan Akcoat İnsan Kaynakları Direktörü Hande Atalay, “Bir öneri isterseniz CV’nizi kirletmeyin, parlatın derim. CV’nizde gerçekten sizi yansıtan, sizi farklı kılan özelliklerini ve emek harcadığınız çalışmalarınıza yer vermelisiniz” dedi.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Kariyer Planlama ve İnsan Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KARMER) tarafından ‘Kariyer Planlamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler’ başlıklı bir seminer gerçekleştirildi. Seminere Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise ikinci en büyük emaye üreticisi olan Akcoat’ın İnsan Kaynakları Direktörü Hande Atalay konuşmacı olarak katıldı. Atalay öğrencilere kariyer tavsiyelerinde bulunurken daha iyi bir kariyer için izlemeleri gereken yollara ilişkin detaylar paylaştı. Seminer sonunda KARMER Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Seda Gökdemir Ekici ve Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Ayşe Güneş Uyar tarafından Atalay’a teşekkür belgesi ve çiçek takdim edildi.

Profesyonellerle temas kurun
Kariyer planlamasına öğrencilik yıllarından itibaren başlanılması gerektiğine işaret eden Akcoat İnsan Kaynakları Direktörü Hande Atalay, “Karşınıza çıkan staj imkânlarını mutlaka değerlendirin. Stajda kazanacağınız deneyimler iş hayatına atıldığınızda size olumlu katkılar sağlayacak. Ayrıca alanınızla ilgili profesyonellerle temas kurmanız; onların tecrübelerinden ve bakış açılarından faydalanmanızı sağlayacaktır. Sosyal medya kullanımında da kariyer odaklı bir perspektife sahip olmak gerekiyor. Burada en ön plana çıkan sosyal medya platformu LinkedIn. Bu ağda oluşturacağınız profille profesyonelleri takip edebilir, onların yorumları ve dahil oldukları tartışmalarla ufkunuzu açabilir, belki de ileride bir mülakatta kullanabileceğiniz argümanlar yakalayabilirsiniz” diye konuştu.

Yabancı dil bilmek şart
Çalışma hayatında rekabetin her geçen gün arttığını vurgulayan Atalay, “Ulaşım ve iletişimdeki gelişmelerle birlikte küresel firmalar güç kazanıyor ve bu firmalar farklı ülkelerde farklı dilleri konuşan insanlarla çalışıyorlar. Bu sebeple yabancı dil bilmek şart. Artık iş gücü piyasasında İngilizcenin yanı sıra bir başka dili daha biliyor olmak aranan bir özellik haline geldi. Bu sebeple Erasmus, Work & Travel ve yabancı dil kursları gibi imkânları kullanarak dil problemini ortadan kaldırmak gerekiyor. Yabancı dilin yanı sıra etkili bir CV (özgeçmiş) hazırlamak da oldukça önemli. Bir öneri isterseniz CV’nizi kirletmeyin, parlatın derim. CV’nizde gerçekten sizi yansıtan, sizi farklı kılan özelliklerini ve emek harcadığınız çalışmalarınıza yer vermelisiniz. Size ait olmayan ve gerçeklikten uzak bilgilerden kaçınmalısınız. Hobilerinizi muhakkak belirtmelisiniz. Bu sizleri değerlendirecek olanlara kendinizi ne kadar geliştirmek istediğinizi ya da zamanınızı nasıl yönettiğinizi gösterir.”

Mülakatlarda nelere dikkat edilmeli?
Öğrencilerden mülakat süreçlerine ilişkin gelen soruları da yanıtlayan Atalay, “Mülakata girmeden önce başvuruda bulunduğunuz firmayı detaylı bir şekilde araştırarak bilgi sahibi olmalısınız. Firma hakkında elde ettiğiniz bilgiler mülakatı daha rahat geçirmenizi sağlayabilir. Yetkinlik bazlı mülakatlarda planlayabilme, organize edebilme, zaman yönetimi, çatışma yönetimi, stres yönetimi gibi başlıklar değerlendirilir. Bu sebeple kendinizi bu konularda da yetiştirmeniz gerekiyor” ifadelerini kullandı.