Ana içeriğe atla

TVNET ekranlarından canlı yayınlanan ‘Kampüs Yolunda’ programına konuk olan SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Kolay iş bulmaya ve kolay iş kurmaya odaklı bir üniversiteyiz” dedi.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, TVNET ekranlarından canlı yayınlanan ‘Kampüs Yolunda’ programına konuk olarak Esra Esen Atayeter’in sorularını cevaplandırdı. Programda SUBÜ’nün +1 Eğitim Modeli, modelin katkıları, iş dünyası ilişkileri, Ar-Ge faaliyetleri, akademik kadro ve öğrencilere yönelik çalışmalar konuşuldu.

İş dünyası uygulama becerisi istiyor
SUBÜ’nün diğer üniversitelerden ayrılan temel farkının +1 Eğitim Modeli olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu fark nedeniyle bizi Mesleki Uygulama Ağırlıklı Üniversiteler Kategorisi’ne aldı. Öğrencilerimizi teknik, sosyal, turizm, sağlık ya da spor fark etmeksizin en az bir dönem tam zamanlı olarak iş dünyasına gönderiyoruz. Bunu ön lisans, lisans ve lisansüstü olmak üzere tüm eğitim düzeylerinde uyguluyoruz. Amacımız öğrencilerimizin mezun olmadan uygulama becerisine sahip olmaları. Böylelikle mezun olduktan sonra kolaylıkla istekleri doğrultusunda işlerini kurmalarına ya da bir yerde nitelikli bir personel olarak çalışmalarına imkân sağlıyoruz. İş dünyası da uygulama becerisi ve tecrübe istiyor. Bizim öğrencilerimiz daha mezun olmadan bu şartları sağlamış oluyorlar. Kolay iş bulmaya ve kolay iş kurmaya odaklı bir üniversiteyiz” diye konuştu.

Köklü bir üniversiteyiz
Kendilerini 42+4 yıllık bir üniversite olarak tanımladıklarını kaydeden Sarıbıyık, “Bölünerek kurulan bir üniversite olduğumuz için 1976’ya dayanan birimlerimiz mevcut. Yani aslında köklü bir geçmişe sahibiz. Sakarya Üniversitesi döneminde bizzat benim başlattığım uygulamaları hızlandırarak devam ettiriyoruz. İş dünyasıyla irtibatımız o dönemlere dayanıyor. 2010 yılından beri +1 Eğitim Modeli ile uğraşıyorum. Daha kanuni düzenlemeleri bile eksikken bu uygulamaya başlamıştık. Daha sonra ilgili kanuni düzenlemeler de yapıldı. İş dünyasıyla çok sıkı bir diyaloğumuz var. Bu, modelimizi kolay bir şekilde uygulama imkânı sağlıyor. Türkiye’deki birçok üniversite de bu modelimizi uygulama gayreti içerisinde. Modelimiz sürekli gelişiyor. Biz +1 Eğitim Modelinin mimarıyız ve en başarılı şekilde uygulayan üniversiteyiz. Bizim üniversitemizden mezun olan öğrenciye kolay iş var. Bizim mezunumuzu istihdam edenler ise ekstra bir eğitim ve adaptasyon yükünden kurtulmuş oluyorlar.”

UBF’de iş teklifi oranı yüzde 88
Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nde öğrencilere gelen iş teklifi oranının yüzde 88 olduğu bilgisini paylaşan Sarıbıyık, “4 yıllık bir fakültede bu çok yüksek bir rakam. Meslek yüksekokullarımızın birkaç tanesinde yüzde 60’ın üzerinde iş teklif oranı var. Yani modelimizden iş dünyası fazlasıyla istifade ediyor. Biz onlarla birlikte güçlüyüz. Öğrencilerimiz daha mezun olmadan iş deneyimi ve uygulama becerisine sahip, iş dünyasını tanıyan ve iş dünyası tarafından da tanınan kişiler oluyorlar. Böylelikle çok daha kolay iş sahibi oluyorlar. Ar-Ge faaliyetlerimizin iş dünyasının sorunlarına çözüm üretmesini arzu ediyor, öğrencilerimizi buna yönelik çalıştırıyoruz. Akademisyenlerimizin de Ar-Ge yönünün güçlü olması gerekiyor. Son olarak TÜBİTAK’ta 105 öğrenci projemiz kabul gördü. Bu anlamda Türkiye’de ilk 10’un içerisindeyiz. Akademisyenlerimiz Ar-Ge faaliyetlerine, öğrenci ve iş dünyası ile çalışmaya yatkın olduğu için biz bunları gerçekleştirebiliyoruz. Bir öğrencinin öğrenmesinin en iyi yolunun yaparak öğrenmekten geçtiğine yönelik akademik çalışmalar var. Biz bunu yapıyoruz. Öğrencilerimiz de bundan memnun” ifadelerini kullandı.